10.2 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Otkriven spomenik palim borcima Stubla (VIDEO)

U zlatiborskom selu Stublo juče je otkriven i osveštan spomenik palim borcima od 1912. do 1918. Svi borci su bili upravo iz ovog sela. Ovoj svečanosti prisustvovali su, kako meštani tako i mnogobrojni gosti iz Užica i opštine Čajetina.

Ove godine navršava se 100 godina od proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata. Selo Stublo dalo je 60 vojnika koji su svoje živote položili u ovim ratovima. Spomenik je podignut uz pomoć MZ Stublo, Crkvene opštine Dobroselica i Organizacionog odbora, a uz svesrdnu pomoć Opštine Čajetina. Spomenik je otkrio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Uz malu pomoć opštine Čajetina i značajnu inicijativu MZ Stublo, kao i potomaka i pojedinaca koji su shvatili značaj onoga što su naši preci uradili kroz istoriju, za nas, za buduće generacije, i ovde se eto, danas odužujemo našim herojima i junacima koji su ostavili svoje živote na ratištima van svojih granica da bi potomci danas živeli bolje i da bi zaštitili svoje nacionalne interese za svoju zemlju. Ono što je najsvetije u životu jednog čoveka oni su postavili na pijedestal domovine, a to je život. Opština Čajetina i svi građani Stubla su im zahvalni na tome i mi im odajemo počast za sve što su uradili za svoje selo, za svoju opštinu i za svoju državu“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Osvećenje spomenika izvršilo je sveštenstvo SPC. Paroh dobroselički Jovan Stojković zahvalio se svima koji su pomogli podizanje ovog spomenika, kao i Istorijskom arhivu Užica koji im je dao podatke o imenima izginulih boraca. Na spomeniku je uklesano 50 imena.

Pozdravni govor održao je pukovnik u penziji Miliša Udovičić, inače član Organizacionog odbora, i tom prilikom rekao:

„Selo Stublo, jedno od najmanjih sela zlatiborskog kraja, dalo je ravno 60 vojnika koji su poginulu u ratu. Ako se uzme u obzir da su to bili mladići i oženjeni ljudi u najvećem naponu snage, onda se širina tog stradanja može tek sagledati“.

Ispred Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova od 1804 -1918., „Major Kosta Todorović“, venac je položio Radiša Marijanović. U okviru programa, mladi Vujica Dragović, izrecitovao je prigodnu pesmu:

… Tiho spuštala se

letnja noć na Cer,

na tu gordu planinu ,

čak i divlja zver

gubila je smer

zbog čudnog straha

da će smetati četama

što kreću bez daha

Drini, Savi,

svuda gde je plač,

tamo hita

bridak Srpski mač …

Na kraju su dodeljene zahvalnice svima onima koji su doprineli podizanju ovog spomen obeležja.

Izvor:zlatiborpress.rs/Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla