3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Otkotrljane nade: Fijat umesto Srbije izabrao Poljsku

Uprkos nadi da bi mogla da se proizvodi kod nas „Fijat“ je preusmerio u Poljsku. Seli se na sever iz italijanske fabrike u Pomiljanu kraj Napulja.

Najava da će FKA grupa („Fijat-Krajsler automobili“) izmestiti proizvodnju „fijata pande“ iz Italije da bi u ultramodernoj fabrici u Pomiljanu pokraj Napulja počela proizvodnja „bejbi džipa“, po svemu sudeći obradovaće radnike u Poljskoj, a ne u Srbiji kako se proteklih dana spekulisalo u pojedinim medijima.

Čelnici FKA grupe, koja je objavila sjajne rezultate poslovanja u 2017. godini, jer je neto dobit gotovo udvostručena dostigavši 3,5 milijardi evra (1,8 milijardi evra u 2016) planiraju, kako se tvrdi u pojedinim evropskim medijima, da u Napulju prave mali terenski automobil (kraći od četiri metra) da bi uhvatili priključak sa rivalima u najbrže rastućem SUV segmentu na tržištu.

Kako je vreme „multivenova“, kategorije u koju se ubraja „fijat 500 L“ koji se proizvodi u Kragujevcu, čini se na izmaku, a i uz činjenicu da bi ove godine morao da se obnovi ugovor „Fijata“ i Vlade Republike Srbije, pojavile su se i informacije da bi „panda“ trebalo da nastavi osvajanja srca kupaca (prošle godine u novembru prodata milionita „panda“ treće generacije) iz Šumadije.

Međutim, te teorije pale su u vodu pred činjenicom da će se „panda“ sledeće generacije praviti na istoj platformi kao i „fijat 500“ i „lanča ipsilon“, a oba ova vozila se montiraju u fabrici Tiči u Poljskoj, pišu Večernje novosti.

Ima i onih dobrih poznavalaca prilika u auto-industriji, koji tvrde da je na odluku vrha italijanske kompanije uticao i prošlogodišnji višednevni štrajk radnika koji je, kako se i onda tvrdilo, „terao vodu na vodenicu Poljaka“.

Bilo kako bilo, planovi za proizvodnju fabrike u Kragujevcu u narednom periodu još nisu saopšteni iako se očekuje da se proizvede približno isti broj vozila „fijat 500 L“ kao lane kada je iz Kragujevca isporučeno oko 75.000 vozila.

Izvor: Večernje novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla