4.4 C
Uzice
април 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Otkotrljane nade: Fijat umesto Srbije izabrao Poljsku

Uprkos nadi da bi mogla da se proizvodi kod nas „Fijat“ je preusmerio u Poljsku. Seli se na sever iz italijanske fabrike u Pomiljanu kraj Napulja.

Najava da će FKA grupa („Fijat-Krajsler automobili“) izmestiti proizvodnju „fijata pande“ iz Italije da bi u ultramodernoj fabrici u Pomiljanu pokraj Napulja počela proizvodnja „bejbi džipa“, po svemu sudeći obradovaće radnike u Poljskoj, a ne u Srbiji kako se proteklih dana spekulisalo u pojedinim medijima.

Čelnici FKA grupe, koja je objavila sjajne rezultate poslovanja u 2017. godini, jer je neto dobit gotovo udvostručena dostigavši 3,5 milijardi evra (1,8 milijardi evra u 2016) planiraju, kako se tvrdi u pojedinim evropskim medijima, da u Napulju prave mali terenski automobil (kraći od četiri metra) da bi uhvatili priključak sa rivalima u najbrže rastućem SUV segmentu na tržištu.

Kako je vreme „multivenova“, kategorije u koju se ubraja „fijat 500 L“ koji se proizvodi u Kragujevcu, čini se na izmaku, a i uz činjenicu da bi ove godine morao da se obnovi ugovor „Fijata“ i Vlade Republike Srbije, pojavile su se i informacije da bi „panda“ trebalo da nastavi osvajanja srca kupaca (prošle godine u novembru prodata milionita „panda“ treće generacije) iz Šumadije.

Međutim, te teorije pale su u vodu pred činjenicom da će se „panda“ sledeće generacije praviti na istoj platformi kao i „fijat 500“ i „lanča ipsilon“, a oba ova vozila se montiraju u fabrici Tiči u Poljskoj, pišu Večernje novosti.

Ima i onih dobrih poznavalaca prilika u auto-industriji, koji tvrde da je na odluku vrha italijanske kompanije uticao i prošlogodišnji višednevni štrajk radnika koji je, kako se i onda tvrdilo, „terao vodu na vodenicu Poljaka“.

Bilo kako bilo, planovi za proizvodnju fabrike u Kragujevcu u narednom periodu još nisu saopšteni iako se očekuje da se proizvede približno isti broj vozila „fijat 500 L“ kao lane kada je iz Kragujevca isporučeno oko 75.000 vozila.

Izvor: Večernje novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

TŠ „Radoje Ljubičić“ je objavila Likovni konkurs „Moja modna čarolija za drugarsko veče“

Oglasna Tabla

Odbornici Sns Užice: „Štitićemo institucije od nasilja koje propagira tzv. Savez za Srbiju“

Oglasna Tabla

Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Čajetina

Oglasna Tabla