14.7 C
Uzice
април 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Otkačena vagon cisterna satima stajala na pruzi Beograd – Bar i mogla je da raznese pola Požege

Vagon cisterna sa 30 tona plina pronađena je u nedelju popodne na železničkom stajalištu u mestu Kalenići, na pruzi Beograd – Bar, a niko ne zna kako je tamo dospela.

Prema saznanjima „Blica“, cisterna je bila deo kompozicije sa vagonima koji su prevozili plin, a koja je iz Beograda išla ka Požegi. Kako saznajemo, policija istražuje kako je cisterna sa propan-butanom završila u Kalenićima, jer je gotovo nemoguće da se sama otkačila.

Pojedini izvori „Blica“ upoznati sa stanjem na železnici tvrde da je moglo biti veoma opasno jer pruga u Kaleniću ima nagib od dva promila i da je ostalo još pola sata do deaktivacije vazdušnih kočnica, nakon čega bi cisterna krenula ka Požegi i mogla da izazove veliku eksploziju.

Međutim, drugi izvori „Blica“ upoznati sa stanjem na srpskim prugama kategorični su da nagiba na toj pruzi zapravo nema i da pokretanje cisterne nije bilo toliko izvesno.

Međutim, ono što je izvesno i što je prava misterija je način i razlog zbog kojih je cisterna dospela u Kaleniće. Da cisterna iz kompozicije nedostaje, primećeno je tek kada je mašinovođa putničkog voza Užice – Beograd prijavio da je ugledao cisternu u Kaleniću. Taj mašinovođa primetio je otkačeni vagon i bilo mu je sumnjivo jer je cisterna koja stoji u stanici imala „završni signal“, odnosno obeležje u obliku kruga koje pokazuje da je u pitanju zadnji vagon u kompoziciji i odmah je obavestio dispečera u Požegi.

Naš izvor upoznat sa stanjem na železnici smatra da je gotovo izvesno da je cisternu neko namerno otkačio.

– Nemoguće je da se sama od sebe otkačila u stanici jer bi mašinovođi moralo da se pokaže na instrumentima, odnosno manometrima, da nešto nije u redu sa vagonima. Postoji i manje verovatna mogućnost da vagon nije bio u „vazduhu“, odnosno prikačen na glavni kočioni vod i da je vučen bez kočnica, te da zbog toga mašinovođa nije primetio da se cisterna otkačila – kaže naš izvor.

Da je ta druga varijanta malo verovatna, naši izvori potvrđuju informacijom da su na vagonu bile aktivirane vazdušne kočnice.

– Sve se to dogodilo u nedelju oko 16 sati. I do 19 niko nije znao da nedostaje cisterna sa 30 tona propan-butan gasa, a cela kompozicija je stajala u Požegi. Na cisterni su srećom bile aktivirane vazdušne kočnice, ali bi one posle nekog vremena stajanja ispustile i vagon bi praktično bio bez njih. A da do toga dođe, nedostajalo je najviše još pola sata. Tada bi zbog nagiba cisterna krenula. Posle nekog vremena bi dobila prirodno ubrzanje i više je niko ne bi zaustavio. Ili bi naletela na drugi voz ili bi uletela u stanicu u Požegi i raznela pola grada – rekao nam je ovaj izvor.

„Srbija kargo“: Cisterna stručno otkačena, krivična prijava protiv NN lica

Iz „Srbija karga“ potvrdili su za „Blic“ da je u nedelju oko 18 časova, nakon dolaska teretnog mešovitog voza u stanicu Požega iz Beograda, utvrđeno da nedostaje poslednja vagon cisterna, tovarena tečnim gasom.

– S obzirom na to da je teretni voz u stanici Kalenić, čekao dvadesetak minuta ukrštanje sa putničkim vozom, odmah je upućena operativna komisija na lice mesta, gde je od strane železničkog osoblja uočena pomenuta cisterna. Istovremeno je obavešten MUP i pristupilo se istražnom postupku u okviru koga je utvrđeno da cisterna nije imala oštećenja i samim tim nije moglo doći do eksplozije ili curenja, kao ni do ugrožavanja bezbednosti ljudi i životne sredine – kažu iz „Srbija kargo“.

Iz ove kompanije dodaju pokrenuta krivična prijava protiv NN lica i da očekuju da MUP pronađe krivca.

– Utvrđeno je da je vagon cisterna na veoma stručan način otkačena iz sastava voza, te je pokrenuta krivična prijava protiv NN lica i očekuje se nalaženje počinioca od strane MUP – a. Nakon završetka rada železničke operativne komisije i zahvaljujući blagovrenom i adekvatnom delovanju železničkog osoblja, vagon cisterna je bezbedno otpremljena do svog konačnog odredišta.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla