Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ostali dužni još 107 stanova

Pripadnici Vojske Srbije još čekaju da Užičani ispune ugovornu obavezu. Dom Vojske i kasarna vredniji od šest miliona evra.

GRUPA penzionisanih i aktivnih pripadnika Vojske Srbije iz Užica negoduje zbog neodgovornosti lokalne samouprave koja se Ugovorom o kupovini Doma Vojske Srbije i kasarne „4. puk“ obavezala da će izgraditi 118 stanova za njih, a iako je rok za završetak ovog posla istekao još krajem 2016. – još se nije odmaklo u izmirenju duga vojsci vrednog više od šest miliona evra.

Oštećeni su, tvrde, Republika Srbija, Ministarstvo odbrane i – vojnici. Užice je preuzelo Dom Vojske u kojem već godinama radi Gradski kulturni centar, u nekadašnju kasarnu su doveli „Lidl“, a dosad su završili samo 11 stanova, što je tek sedam odsto vrednosti potpisanog ugovora.

– Grad još nije ispoštovao obaveze zato što je toliki broj stanova ozbiljan zahtev za svaku lokalnu samoupravu – objašnjava zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić. – Uostalom, Vojska Srbije je prihvatila zahtev da se rok produži do kraja 2024, do kada bi trebalo da sukcesivno predajemo ključeve.

Ispostavilo se, međutim, da aneks ugovora sa Ministarstvom odbrane o produžavanju roka uopšte nije potpisan, već postoje samo tvrdnje užičkih čelnika, po kojima je njihov predlog prihvaćen. U Gradskoj upravi saznajemo i to da im je pre tri dana od Republičke direkcije za imovinu stigao zahtev da Skupština grada usvoji novu odluku o izgradnji stanova za vojsku, pa će se o tome izjasniti Vlada Srbije i tek potom će se stvoriti uslovi za potpisivanje aneksa o produžetku roka!

U međuvremenu, pripadnici Vojske Srbije su zatražili zaštitu Ministarstva odbrane…

– Najpre 2014. a zatim i lane smo tražili pokretanje postupka pred nadležnim sudom, ali je užička lokalna samouprava zatražila da se rok za izmirenje duga pomeri na 2024, što nije prihvaćeno – navodi se u dopisu koji je vojnim licima uputio državni sekretar u Ministarstvu odbrane mr Bojan Jocić.

Potvrdio je i to da se sastao sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem koji je potom dostavio i konkretan predlog, ali je on ocenjen kao neprihvatljiv, uopšten i bez definisane dinamike otplate duga.

BUDžET

– U BUDžETU za 2019. su planirana i sredstva za projektovanje stanova – ističe zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, te naglašava da protiv užičke lokalne samouprave nije pokrenut sudski postupak.

Vojnici, međutim, podsećaju na to da je i budžetom Užica za ovu godinu bila predviđena izgradnja stanova za 20 miliona dinara, ali nije poznato za šta je ovaj novac potrošen.

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U ritmu nedelje sa Draganom i Milošem Markovićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Za 6 dana podeljeno 3500 kanti ta selektovanje otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

U Srbiji danas vetrovito i hladnije, do 10 stepeni

Oglasna Tabla

Ovako će izgledati Vlajkov plato posle rekonstrukcije (FOTO)

Oglasna Tabla

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

BRAVO: Luka, Matija i Elena osvojili 6 medalja u Sarajevu

Oglasna Tabla

Palačinke / pužići sa sirom i spanaćem (video)

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno i suvo, sa sunčanim periodima, do 12 stepeni

Oglasna Tabla