Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ostali dužni još 107 stanova

Pripadnici Vojske Srbije još čekaju da Užičani ispune ugovornu obavezu. Dom Vojske i kasarna vredniji od šest miliona evra.

GRUPA penzionisanih i aktivnih pripadnika Vojske Srbije iz Užica negoduje zbog neodgovornosti lokalne samouprave koja se Ugovorom o kupovini Doma Vojske Srbije i kasarne „4. puk“ obavezala da će izgraditi 118 stanova za njih, a iako je rok za završetak ovog posla istekao još krajem 2016. – još se nije odmaklo u izmirenju duga vojsci vrednog više od šest miliona evra.

Oštećeni su, tvrde, Republika Srbija, Ministarstvo odbrane i – vojnici. Užice je preuzelo Dom Vojske u kojem već godinama radi Gradski kulturni centar, u nekadašnju kasarnu su doveli „Lidl“, a dosad su završili samo 11 stanova, što je tek sedam odsto vrednosti potpisanog ugovora.

– Grad još nije ispoštovao obaveze zato što je toliki broj stanova ozbiljan zahtev za svaku lokalnu samoupravu – objašnjava zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić. – Uostalom, Vojska Srbije je prihvatila zahtev da se rok produži do kraja 2024, do kada bi trebalo da sukcesivno predajemo ključeve.

Ispostavilo se, međutim, da aneks ugovora sa Ministarstvom odbrane o produžavanju roka uopšte nije potpisan, već postoje samo tvrdnje užičkih čelnika, po kojima je njihov predlog prihvaćen. U Gradskoj upravi saznajemo i to da im je pre tri dana od Republičke direkcije za imovinu stigao zahtev da Skupština grada usvoji novu odluku o izgradnji stanova za vojsku, pa će se o tome izjasniti Vlada Srbije i tek potom će se stvoriti uslovi za potpisivanje aneksa o produžetku roka!

U međuvremenu, pripadnici Vojske Srbije su zatražili zaštitu Ministarstva odbrane…

– Najpre 2014. a zatim i lane smo tražili pokretanje postupka pred nadležnim sudom, ali je užička lokalna samouprava zatražila da se rok za izmirenje duga pomeri na 2024, što nije prihvaćeno – navodi se u dopisu koji je vojnim licima uputio državni sekretar u Ministarstvu odbrane mr Bojan Jocić.

Potvrdio je i to da se sastao sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem koji je potom dostavio i konkretan predlog, ali je on ocenjen kao neprihvatljiv, uopšten i bez definisane dinamike otplate duga.

BUDžET

– U BUDžETU za 2019. su planirana i sredstva za projektovanje stanova – ističe zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, te naglašava da protiv užičke lokalne samouprave nije pokrenut sudski postupak.

Vojnici, međutim, podsećaju na to da je i budžetom Užica za ovu godinu bila predviđena izgradnja stanova za 20 miliona dinara, ali nije poznato za šta je ovaj novac potrošen.

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla