ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Остаци пужева стари преко 20 милиона година, Милан тврди да је на падинама Повлена пронашао фосиле из Панонског мора

Косјерић – Заљубљеник у археологију и давна времена, Милан Божовић из Косјерића, поседује јединствену колекцију на којој би му позавидели и велики музеји. На обронцима оближњих планина, где су и доказано боравили Римљани, кроз своје археолошке авантуре пронашао је бројне предмете, керамику стару чак и две ипо хиљаде година.

„Прве старе предете дубоко испод земље пронашао сам на падинама планине Повлен. Моји први примерци које сам нашао били су фосили Неринеје, то су остаци малих пужева који датирају веровали или не из доба диносауруса. Запитао сам се шта је ово, када су ми објаснили да је то старо 20 милиона година оставило ме у чуду”, рекао је Милан за РИНУ.

Фото: РИНА

Ови проналасци мотивисали су Божовића да настави проучавање овог терена, а подаци до којих је дошао у литератури оставили су га без текста.

„На простору где се ми налазимо, где је сада Косјерић, некада је било Панонско море због тога је ово место богато тим фосилима, које сам ја успео да пронађем. Затим, у пет околних села пронађено је чак и пет алки за којe се претпостаља да су служиле за везивање барки”, казао је за РИНУ, Милан Божовић.

На територији Косјерића бројни остаци сећају и на живот Римљана, а голим оком на појединим местима су видни остаци њихове путне инфраструктуре.

Овде је била раскриница путева, иако је крај брдовит Римљани су их градили и њима после пролазили својим двоколицама. Многи моји пријатељи су књиге писали о томе. Међутим, оно што такође мало ко зна, да је на простору читавог Златиборског округа највеће налажиште старих алата који су они у то доба користили, новчића који данас немају велику материјалну вредност, истиче Божовић.

Фото: РИНА

Недалеко од Косјерића налази се Стари Град, у ком су и данас видиљиве карауле које су служиле Римљанима током рата. Данас је то локалитет који свакондневно археолози из Србије испитују.

„Мој план је да у дворишту направим мали музеј у ком ће се налазити сви експонати које сам ја пронашао. Кад дођу Немци, Аустријанци да виде како историја нашег краја сеже далеко, далеко у прошлост”, закључио је Милан.

 

Извор: РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока