Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Остаци пужева стари преко 20 милиона година, Милан тврди да је на падинама Повлена пронашао фосиле из Панонског мора

Косјерић – Заљубљеник у археологију и давна времена, Милан Божовић из Косјерића, поседује јединствену колекцију на којој би му позавидели и велики музеји. На обронцима оближњих планина, где су и доказано боравили Римљани, кроз своје археолошке авантуре пронашао је бројне предмете, керамику стару чак и две ипо хиљаде година.

„Прве старе предете дубоко испод земље пронашао сам на падинама планине Повлен. Моји први примерци које сам нашао били су фосили Неринеје, то су остаци малих пужева који датирају веровали или не из доба диносауруса. Запитао сам се шта је ово, када су ми објаснили да је то старо 20 милиона година оставило ме у чуду”, рекао је Милан за РИНУ.

Фото: РИНА

Ови проналасци мотивисали су Божовића да настави проучавање овог терена, а подаци до којих је дошао у литератури оставили су га без текста.

„На простору где се ми налазимо, где је сада Косјерић, некада је било Панонско море због тога је ово место богато тим фосилима, које сам ја успео да пронађем. Затим, у пет околних села пронађено је чак и пет алки за којe се претпостаља да су служиле за везивање барки”, казао је за РИНУ, Милан Божовић.

На територији Косјерића бројни остаци сећају и на живот Римљана, а голим оком на појединим местима су видни остаци њихове путне инфраструктуре.

Овде је била раскриница путева, иако је крај брдовит Римљани су их градили и њима после пролазили својим двоколицама. Многи моји пријатељи су књиге писали о томе. Међутим, оно што такође мало ко зна, да је на простору читавог Златиборског округа највеће налажиште старих алата који су они у то доба користили, новчића који данас немају велику материјалну вредност, истиче Божовић.

Фото: РИНА

Недалеко од Косјерића налази се Стари Град, у ком су и данас видиљиве карауле које су служиле Римљанима током рата. Данас је то локалитет који свакондневно археолози из Србије испитују.

„Мој план је да у дворишту направим мали музеј у ком ће се налазити сви експонати које сам ја пронашао. Кад дођу Немци, Аустријанци да виде како историја нашег краја сеже далеко, далеко у прошлост”, закључио је Милан.

 

Извор: РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА