13.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

OSNOVNA ŠKOLA „SLOBODAN SEKULIĆ“ MEĐU NAJUSPEŠNIJIM ŠKOLAMA U SRBIJI

Osnovna škola „Slobodan Sekulić“  je na nedavno održanom  Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava, predstavila svoj rad  na štandu Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja, kao jedna od deset uspešnih škola u Srbiji. „Peta osnovna“ kako se popularno naziva, ova škola bila je pozvana od strane Ministarstva da posetiocima sajma prikaže svoju dobru praksu i uspehe koje postiže.

„ Škola je na osnovu određenih parametara izabrana kao jedna od 10 uspešnih škola u Srbiji u okviru projekta „Prepoznaj, promoviši i proširi“. Projekat je počeo sa realizacijom 2015. godine i njegovi kreatori su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja RS, Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogeadu, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i UNICEF kancelarije u Srbiji.

Nastavak ovog projekta nosi naziv SHARE. „Mi smo sada postali model škola, škola dobre prakse i putem studijskih posete, kroz sistem horizontalnog učenja upućujemo druge škole koje su manje uspešne, a imaju želju da napreduju, da spoznaju koji su putevi unapređenja rada škole. Nakon realizacije jednogodišnjih projektnih aktivnosti, pozvalo nas je Ministarstvo da našu dobru praksu, prikažemo posetiocima sajma.“

Prilikom biranja škola, autori projekta imali u vidu određene ključne kvalitete.

„Na prvom mestu se podrazumevala dobra klima u školi, odnosno da se svi učesnici obrazovanja osećaju dobro u ustanovi, a posebno učenici i nastavnici. Drugi kvalitet, ne manje važan je dobro upravljanje školom radi ostvarenja zajednički postavljene vizije škole. Poseban kvalitet je da učenici imaju viša obrazovna postignuća, nego što se očekuje od određene škole. Naime, obrazovna postignuća su se posmatrala kao rezultat rada škole i njenih napora da se postigne što bolji uspeh, a ne nekih vanškolskih faktora koji utiču na uspeh. Tu se pre svega misli na obrazovni status roditelja, kao i ekonomski, koji omogućava da učenici imaju dobru podršku roditelja u učenju, kao i mogućnost da učenicima obezbede pohađanje privatnih časova. Dakle, postignuća učenika su pre svega pripisivana radu škole, više nego drugim faktorima, tražila se takozvana pedagoška dodatna vrednost.“

Ono što je Osnovnu školu „Slobodan Sekulić“ takođe kvalifikovalo da bude izabrana među deset uspešnijih je i najviša moguća ocena koju je škola dobila prilikom spoljne evaluacije kvaliteta rada škole . Takođe u obzir su uzeti rezultati sa završnih ispita. Prilikom utvrđivanja razultata sa završnih ispita koje sprovodi ZVKOV, utvrđeno je da je škola iz Krčagova imala malopre pomenutu dodatnu pedagošku vrednost.

Nakon izbora deset škola štampana je publikacija „Prepoznaj, promoviši i proširi“, odnosno, objavljeno je deset priča o uspešnim školama.

„ Ne znam da li je to neka posebnost, ali u ovoj publikaciji naša škola je prva predstavljena. Naši ključni kvaliteti, kako su uočili priređivači publikacije su to što smo bili predvodnici u mnogim značajnim nacionalnim razvojnim projektima: Školsko razvojno planiranje, kreiranje modela inkluzivnog obrazovanja, obrazovanje za održivi razvoj, a postali smo i škola vežbaonica za studente za nastavničku profesiju“, kaže direktor škole.

U pomenutoj publikaciji se navodi, da je poseban kvalitet ove škole sticanje funkcionalnih i međusobno povezanih i primenljivih znanja. Insistira se na učenju sa razumevanjem, a ne na „bubanju“. Takođe, škola je unapredila Školski program tako što su nastavni sadržaji usmereni na dostizanje ishoda i standarda od prvog do osmog razreda. Školski program je objavljen na sajtu škole i svaki učenik i roditelj može da vidi šta je potrebno da učenik treba da zna na kraju svakog razreda iz nastavnih predmeta. Tako škola prevazilazi nesavršenosti Nastavnog plana i programa. Vršnjački edukatori su podjednako uspešni i u prirodnim i u društvenim naukama i aktivnostima. Peta osnovna je ujedno pionir i promoter inkluzivnog obrazovanja. Ona je znatno pre zakonskih rešenja uvela inkluzivno obrazovanje kao vid podrške učenicima kroz, tada nazvane, „posebne programe“.

Vrednovanju i planiranju, kao polugama razvoja, pridaje se posebna pažnja. Brižljivo se analiziraju svi rezultati vrednovanja, ispitivanja i analiza, kako onih koji se sprovode unutar škole, tako i spoljnih. Sve što se uoči da može biti uzrok nedostataka, pokušavaju da otklone ili barem ublaže. Stoga se u ovoj školi stručno usavršavanje ne smatra samo kao zakonska obaveza, već kao deo celoživotnog učenja.

Ova škola ne čeka da lokalna samouprava i država izdvajaju sredstva za razne potrebe već aplicira kod mnogih donatora kreirajući projekte. Zahvaljujući toj činjenici ima voćnjak na školskom imanju u Ljubanjama i voće se koristi u đačkoj kuhinji kao dopuna ishrani. U Školi je postavljena PVC stolarija, uveden je gas za zagrevanje škole i drastično su smanjeni troškovi grejanja, smanjena je potrošnja vode, sve učionice su opremljene savremenom IK opremom i svaka ima internet vezu. Ima produženi boravak i dve predškolske grupe.

U publikaciji, u kojoj je prikazan rad škole se kaže: „Osnovna škola „Slobodan Sekulić“ predstavlja dobar primer kako se sve prilike za razvoj koriste ozbiljno i pametno, bilo da je reč o različitim nacionalnim inicijativama ili o povratnim informacijama koje škola o svom radu dobija od učenika i njihovih roditelja.“

I to nije sve. Direktor ove škole, kako kažu njegovi zaposleni ima „milion ideja i ambicija“. Zahvaljujući kreativnim i odgovornim nastavnicima i stručnim saradnicima za ovu školu će se još čuti, kako opet prednjači u nekom segmentu svog rada.

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla