ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Осмаци још данас подносе листу жеља за упис у средњу школу

Ученици осмог разреда основних школа у Србији могли су и у току јучерашњег дана и данас путем портала Моја средња школа или непосредно у школи да поднесу листу опредељења за упис у средњу школу.

Коначна листа жеља биће објављена 29. јуна, а резултати расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама 2. јула.

Како је за раније рекао помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић ученици ће на листи опредељења моћи да упишу до 20 жеља.

„Електронским путем је лакше, јер постоји и могућност да ученици промене листу жеља уколико нешто погреше“, напоменуо је Пашић.

После тога, како је рекао, иде провера листа, а упис у школе почиње 2. јула.

За упис ученика у први разред средње школе за школску 2024/2025. годину, планирано је укупно 72.522 места.

Пашић је рекао да има 10 одсто више отворених места у односу на број ученика који су полагали завршни испит.

„Интересантно је да око 85 одсто ученика упише школу која се налазила на једној од прве три позиције на листи“, навео је он.

Завршном испиту у јунском року приступио је 64.437 ученика осмог разреда, односно 99,64 одсто њих и 1.070 полазника функционалног основног образовања одраслих, што је 68,55 одсто пријављених одраслих, саопштило је министарство.

Коначни распоред по средњим школама и образовним профилима биће објављен 2. јула од 8 часова, а ранијих година је била пракса да то буде дан раније у вечерњим часовима.

Када већи број кандидата од броја предвиђеног за упис у средњу школу оствари исти број бодова, предност у рангирању, до броја предвиђеног за упис, има кандидат који је носилац дипломе „Вук Караџић“, потом онај који је освојио већи број бодова на такмичењима, а ако се ни по том основу не могу рангирати предност има ученик који је освојио већи укупан број бодова на завршном испиту.

Документација која је потребна за упис у средње школе је извод из матичне књиге рођених, сведочанство из шестог, седмог и осмог разреда, уверење о положеној малој матури, образац за упис у средњу, ако је ученик учествовао у такмичењима и има освојене награде прилаже дипломе о постигнутим успесима, а за одређене образоване профиле (саобраћајна школа) потребно је донети и лекарско уверење.

Ученици који нису билу у могућности да приступе завршном испиту у јунском року, моћи ће то да ураде од 14. до 16. августа.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени

Данас још топлије, црвени метео-аларм у целој Србији