OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ослобађање грађана од страха је први корак ка победи над аутократијом и успостављању владавине права


Представници Европске зелене партије, у оквиру програма опоравка од пандемије, Заједно за Србију и Не давимо Београд су организовали у Ужицу панел дискусију о владавини права.

На скупу, одржаном данас поподне у хотелу Сијеста, говорили су Гвендолин Делбос Корфилд, чланица Европског парламента, ужички адвокат Мирко Филиповић, Данијела Несторовић, адвокатица, Јован Рајић, председник Управног одбора Института за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине и председник политичког савета Заједно за Србију и Светлана Аврамовић, чланица Иницијативе за Пожегу.

У сапштењу ужичке коалиције Морамо са тог скупа, наведено је да је Гвендолин Делбос Корфилд поручила да у Европској унији постоје јасна правила о томе шта је владавина права и демократија и како их треба поштовати.

У Србији, према њеним речима, закони се крше, али је „ослобађање од страха, што се код грађана Србије десило, први степеник ка победи аутократије и успостављању владавине права“.

Јован Рајић је казао да правосуђе, институције, општине, министарства нису независни, да се у Србији прописи често усвајају без јавне расправе и по хитном поступку и да су често у нескладу са Уставом.

„Ова власт води државу тако што не познаје и не признаје било коју врсту елементарних људских права“, казао је Рајић.

Данијела Несторовић је нагласила да у Уставу само декларативно постоји владавина права, поштовање људских и мањинских права.

„Ако инситуције не функцинишу, онда грађани изађу на улице, блокирају их и данима покушавају да то предоче власти на миран демократски начин. То значи да у овом систему нешто не ваља. Власт и даље не слуша“, рекла је Несторовић.

Она је навела да се морају испунити одређени услови да би се успоставила владавина права.

„То је стриктна подела власти, омогућавање независног и самосталног судства, поштовање људских и мањинских права“ , поручила је Несторовић.

Адвокат Мирко Филиповић казао је да је за успостављање владавине права потребно променити власт на изборима, за шта је потребно јединство грађана.

„Сваког појединца, који буде имао проблема са било каквим принудним средствима, а са тиме смо се суочили приликом протеста, треба да заштитимо, да будемо јединствени“, истакао је Филиповић.

Према речима Светлане Аврамовић, чланице Иницијативе за Пожегу, пре четири године у том граду грађани су изашли на улице и „рекли не бахатости, нестручности и похлепи локалне власти“.

Копредседавајућа Европске зелене партије Евелyне Хуyтеброецк, наводи се у саопштењу, рекла је да „питање владавине права током пандемије, није само проблем и изазов за Србију, већ да је врло битно и за друге земље са више демократије“.

„Европска зелена партија доживљава владавину права, пре свега, кроз разговор са активистима, адвокатима, невладиним организацијама. Битно је да то питање не остане у парламентну, већ да се разговор прошири са људима на терену“, казала је Хуyтеброецк.

Она је поручила да зелена опција има свој простор и у Србији.

„То није само питање климатских промена, то је питање демократије и владавине права“, рекла је копредседавајућа Европске зелене партије.

Извор: данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА