1.4 C
Uzice
17 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Oskarovac iz Solotuše

U cilju podsećanja na, za sada, jedinog oskarovca iz našeg kraja, Ustanova „Kultura“ iz Bajine Bašte pripremila je program kojim će na dokumentaran način biti predstavljen život Stojana Stiva Tešića, njegov književni rad kao i film za koji je dobio prestižnu nagradu Američke filmske akademije, Oskara.
Stojan Stiv Tešić, poreklom iz Solotuše a rodom Užičanin, je bezbrižne i slikovite uspomene svog detinjstva ovekovečio u scenama svojih dramskih tekstova za pozorište i film za koje je dobio mnoga priznanja od kojih je svakako najznačajniji „Oskar“ za najbolji originalni scenario za dramu „Četiri mangupa“ („Breaking Away“).
Stojan Tešić rođen je u Užicu 1942. godine. Njegovi roditelji, otac Radiša (1907 – 1960) i majka Gospava (1914-2013), doselili su se u Užice tri godine pre Stojanovog rođenja. Prezime koje je nosio, Tešić, pripada porodici iz Solotuše. Stojanov deda po ocu, Svetozar, bio je učesnik Prvog svetskog rata i nosilac Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima. Dok je otac Radiša bio narednik pri štabu IV pešadijskog puka „Stevan Nemanja“. Posle kapitulacije 1941. pristupio je Državnoj straži generala Milana Nedića, zbog čega je 1944. emigrirao najpre u Englesku a potom u Ameriku.

Sa majkom Gojom i sestrom Nađom, Stojan, u to vreme Tole, 1954. godine napustio je Užice i preselio se kod oca Radiše, emigranta kraljeve vojske u Ameriku gde je diplomirao a potom i doktorirao rusku književnost na prestižnom Kolumbija univerzitetu. Po završetku školovanja umesto sigurnog zaposlenja i profesorske plate, Stiv se posvećuje jedinoj istinskoj ljubavi – pisanju. Pišući za pozorište i film, doživeo je brojne uspehe.

Ovaj proslavljeni američki pisac i romansijer srpskog porekla, duboko razočaran epilogom „američkog sna“, umro je 1996. godine u 54 godini života. Za sobom je ostavio kćerku Ejmi, suprugu Beki, 6 ekranizovanih filmskih scenarija, 10 drama i 2 romana.
Bez obzira koliko zanesen bio „američkim snom“, ni u godinama najveće slave, Stiv nikada nije zaboravio i u potpunosti napustio svoje Užice i Solotušu. Po svedočenju najbližih prijatelja neostvarena je ostala njegova želja da ponovo, bar povremeno, živi u Užicu i Solotuši kraj Bajine Bašte.

Program započinje u četvrtak, 15. novembra, u 18 časova, u galeriji Ustanove „Kultura“ otvaranjem izložbe kojom će po hronološkom principu biti ispričan život Stojana Stiva Tešića. Autori ove izložbe su Dušica Murić, Gordana Bacotić i Biljana Ristović ispred Narodne biblioteke Užice, a nosi naziv „Užičanin iz Amerike – Stojan Stiv Tešić“. Sledećeg dana, u petak, u 19 časova, u istom prostoru, biće prestavljen roman Stiva Tešića, „Karu“, kao i biografija Stiva Tešića iz pera Zorana Jeremića, a u petak, 23.11. u 19 časova biće prikazan film „Četiri mangupa“.

Izvor: Drina Info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Korak dalje Matis Group u društvu vodećih svetskih proizvođača nameštaja

Oglasna Tabla

Ministarstvo objavilo konkurs za finansiranje projekata razvoja turizma

Oglasna Tabla

Trikovi iskusnih domćica: Kako da ispečete najsavršeniju pitu (RECEPT)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 17. januar

Oglasna Tabla

„Jelka naših prava“ u OŠ „Dušan Jerković“ (FOTO)

Oglasna Tabla

Muškarcu povređenom u eksploziji bore se za život

Oglasna Tabla

Prvi put na klizaljkama – Besplatna škola klizanja za najmlađe Užičane (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dokazano prisustvo virusa gripa u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

U petak zimski „Žestival“ na Gradskom trgu u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla