3.3 C
Uzice
26 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Oskarovac, fudbaler, trubači, gradovi pobratimi poneće imena neke od 1.403 nove ulice u Užicu

Na mapu teritorije Užica, shodno Uredbi o adresnom registru, uskoro bi trebalo da bude upisano 1.403 novih ulica i zaseoka koji će, po predlogu Gradskog veća koji je upućen resornom ministarstvu, imati svoja imena.

Ovim će Užice ispraviti nepravdu prema znamenitim Srbima, ali i svojim sugrađanima koji su zadužili rodni grad, pa i državu, a u njemu do sada nisu imali ulicu. Tako će, na primer, žitelji dela Ulice 1.300 kaplara prema Gradskoj plaži uskoro dobiti adresu u Ulici Srba Stamenkovića, koja će biti nazvana po čuvenom fudbaleru užičke Slobode i Crvene zvezde koji je svetsku slavu dostigao u Americi igrajući mali fudbal.

Kralj igre na petoparcu: Užice ulicom odaje počast legendarnom Srboljubu Stamenkoviću
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Kralj igre na petoparcu: Užice ulicom odaje počast legendarnom Srboljubu Stamenkoviću

U naselju Megdan osvanuće table koje na kojima će pisati Ulica Kralja Aleksandra I Karađorevića. Na isti način Užice će okajati grehe prema zapostavljenim velikanima – zemljacima Stojanu Stivu Tešiću, scenaristi nagrađenom „oskarom“ 1980. za film „Breaking away“, i Mihailu Milovanoviću, prvom akademskom slikaru iz Užica.

Ispravlja se nepravda prema oskarovcu: Stojan Stiv Tešić dobija ulicu u svom gradu

– Od ukupnog broja novih ulica 205 je u gradskoj sredini. Nismo menjali nazive nijedne ulice već smo uličnim krakovima dali imena – objasnio je za „Blic“ Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica.

Od književnika u Užicu će svoje ulice dobiti Borislav Pekić, Vasko Popa, Tin Ujević, Antonije Isaković, Vladislav Petković Dis, Jovan Skerlić, Dobrica Ćosić, Slavko Vukosavljević, Danilo Kiš, Branko Ćopić, Duško Radović, Laza Kostić, Bora Stanković, Milorad Pavić… Glumci kojima je ukazana ista čast su Paja Vujisić, Čkalja, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Ljuba Tadić, Žanka Stokić, Ljubiša Samardžić, Bata Stojković, Olivera Marković…

Užice ulicom odaje počast nedavno preminulom kompozitoru Žarku Petroviću, rođenom u ovom gradu, heroni Drugog svetskog rata Danici Dani Milosavljević, takođe Užičanki, Petru Konjeviću, Milunki Savić, Knezu Pavlu, Ivi Loli Ribaru, Pavlu Jurišiću Šturmu, Milutinu Milankoviću, Ruđeru Boškoviću, pevaču Milanu Mladenoviću, monahu Teodosiju koji je u manastiru Rujan 1537 štampao prvu srpsku knjigu „Rujansko četvorojevanđelje“, Elviji Čelebiji.

U manastiru Rujan kod Užica monah Teodosije 1537 štampao prvu knjigu u Srbiji
FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

U manastiru Rujan kod Užica monah Teodosije 1537 štampao prvu knjigu u Srbiji

Nijedan slikar do sada nije imao ulicu u gradu na Đetinji a ubuduće imaće ih, pored Mihaila Milovanovića, Milena Pavlović Barili, Paja Jovanović, Branko Popović, Petar Lubarda, Olja Ivanjicki. I dva čuvena trubača – Milovan Mićo Petrović i Svetozar Lazović Gongo dobiće ulice.

Milovan Mićo Petrović, legendarni trubač, dobija ulicu u Užicu
FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Milovan Mićo Petrović, legendarni trubač, dobija ulicu u Užicu

Adresa nekih Užičana ubrzo će biti Pabla Pikasa, Tolstojeva, Betovenova, Šekspirova, Jurija Gagarina, Feliksa Kanica, Janisa Janulisa… Od ličnosti koje su imale velike zasluge za razvoj Užica ulice će dobiti Vojo Bojović, koji je napravio užičku Plažu, bivši direktor Valjaonice bakra i aluminijuma Vlajko Brković, Slovenac Jakov Pošinger, vlasnik fabrike oružja i municije koja je preteča današnjeg „Prvog partizana“, Đorđe Stanojević koji je projektovao užičku hidrocentralu, drugu u svetu koja je proizvodila struju po Teslinim principima, graditelj sporskih objekata Vojimir Vojo Bojović.

Toma Naumović, užički preduzetnik koji je 1892. na sajmu u Briselu dobio zlatnu medalju za užičku klekovaču takođe je na ovom spisku. I svakom od gradova pobratima – Kursku, Ljutomeru, Velesu, Verii, Monte Kasini, Kirjatšmonu, pa i kineskom Harbinu sa kojim će pobratimljene biti ozvaničeno sledeće nedelje – Užice je namenilo ulicu.

Toma Naumović: Evropa 1892. znala za užičku klekovaču
FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Toma Naumović: Evropa 1892. znala za užičku klekovaču

– Uz svaki predlog imena ulice Ministarstvu smo dostavili obrazloženje. Za građane je bitno da znaju da promenom naziva ulica neće morati da menjaju lična dokumenta dok su ona važeća – objašnjava Nemanja Nešić.

Neke od ulica koje će se zvati po toponimima su Fočanska, Povlenska, Kumanovska, Tarska, Ostroška, Cetinjska, Savska, Gračanička, Pribojska, Prijepoljska, Valjevska, Ivanjička…

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tri pehara za mlade košarkaše Šampiona u Beogradu (FOTO)

Oglasna Tabla

Spajanje domova zdravlja i bolnica može da počne

Oglasna Tabla

SNIMAK STRAVIČNE NESREĆE IZ IVANJICE: Pešaka pokosio auto pored puta, vozač odjurio sa mesta

Oglasna Tabla

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla