ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Осим 20.000 динара које ће пензионери у Србији добити, око 60 000 добија и додатно повећање Ево ко испуњава услове и који је документ потребан

Пензионери у Хрватској прошлог месеца добили су највеће повећање пензија у последње 24 године.
Око 60.000 корисника ових пензија живи у Србији и они имају такође право на коришћење ове повишице. Њихов месечни чек увећан је у просеку око 38 евра. Ипак, да би добили све повластице, потребан им је један документ, а то је лична карта, односно, пријављено пребивалиште.

Како су нам рекли у Хрватском мировинском заводу, све врсте пензија остварене у Хрватској усклађују се два пута годишње – 1. јануара и 1. јула и добијају га сви који су на листи завода без обзира где живе.

– Према новој актуелној вредности, пензије се одређују тако што се она усклађује по стопи која се добије сабирањем стопа промене просечног индекса потрошачких цена и просечне бруто плате свих запослених у Хрватској у претходном полугодишту. При томе, није важно где корисник живи, тј. има пребивалиште – кажу из Завода.

Хрватски завод за мировинско осигурање исплатио је у Србији пензије за септембар за 57.647 корисника, што значи да су сви они добили и увећани износ.

Повећање пензија од 8,42 одсто, које ће пензионери примити у септембру, највеће је у последње 24 године, и то је највећа стопа повећања примања најстаријих у Хрватској од 1999. године

Просечна нето пензија, без међународних, после овог усклађивања биће 508 евра, што представља укупно повећање чекова ове године за 60 евра само по основу усклађивања.

С друге стране, корисници хрватске пензије који немају пребивалиште у Хрватској, немају право на исплату једнократне новчане помоћи.

– Према одлуци Хрватске владе о исплати једнократног новчаног примања корисницима пензије ради ублажавања последица раста трошкова живота од 14. септембра 2023, прописано је да ће се оно исплатити корисницима пензије остварене у Хрватској, као и онима који су ово право остварили у државама са којима Хрватска има склопљен међународни уговор о социјалном осигурању или државама које примењују уредбе Европске уније о координацији састава социјалне сигурности, али само под условом да да имају пребивалиште у Хрватској – кажу у Хрватском мировинском заводу.

Курир

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА