22.1 C
Uzice
јун 27, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ORUŽJE VEKA NAPRAVLJENO U SRBIJI

djak

Automatska puška vredna više od milijardu dolara predstavlja najsavremenije oružje vojne industrije i napravljena je u Srbiji. Kragujevačka fabrika „Zastava oružje“ i fabrika municije „Prvi partizan“ u Užicu završile su razvoj nove modularne automatske puške koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima, pišu mediji.

Ova automatska puška ima dva kalibra, 7,62×39 i kalibar 6,5 „grendel“ sa izmenljivom cevi,  što je do sada retko viđeno u proizvodnji savremenog oružja.

Vojni stručnjaci tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna vojska u svetu, kao i da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Oružje 21. veka napravljeno po sistemu „kalašnjikova“  još nema ime, ali je u svetu jedinstveno zbog kalibra „grendel“, čija je prednost što je trzaj manji, dok se cev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, mediji navode da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na „ustima cevi“.

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu, da su rezultati bili odlični, kao i da će se za ovu pušku, koju su kreirali najbolji stručnjaci srpske vojne industrije, „otimati arimije širom sveta“.

„To je namenska industrija i za sada nema dovoljno informacija da li će se ova puška izvoziti ili proizvoditi za domaću upotrebu, sve je još u eksperimentalnoj fazi“, izjavio je PR Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić za BKTVNews.

On dodaje da je ova automatska puška specifična jer poseduje kameru koja pruža mogućnost da vojnik ne bude direktno izložen vatri.

Izvor: BKTVNews/Tanjug

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički osnovci oduševljeni boravkom u Sočiju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Милош Чолић – „Данас нема одговорности за изговорену реч“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Raspored nastupa na šestom HILLS UP muzičkom festivalu

Oglasna Tabla