ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Органско козје млеко и јаја из газдинства Милића из Биоске

Ужице – Биљана Милић из Биоске код Ужица склона је алергијама и не сме да једе ништа што садржи пестициде или друге хемијске препарате. Између осталог и то је утицала што се пре две године окренула органској производњи.

А Биљана на свом имању, уз сталну помоћ супруга Дарка и повремену троје деце који живе у Севојну, производи органско козје млеко и кокошја јаја.

Од њених десет коза дневно има 20 литара органског млека чија цена је дупло скупља од неорганског које кошта 100 динара по литру.

„Мада, ја мојим сталним муштеријама продајем млеко за 150 динара. Има и оних који долазе на кућни праг и не питају шта кошта јер желе да хране здраво”, каже за ПП Медиа Биљана Милић.

Запослена је у једној приватној фирми, али стиже и да се бави пољопривредом на регистрованом газдинству у Биосци. Њена породица се козарством бави седам година, с тим што се од 2020. окренула органској производњи. У добијању сертификата, на који је чекала три године, помогли су јој Град Ужице који је сносио трошкове, и Задруга за органску производњу здраве хране „Здравац“ из Ужица.

„Органска храна за стоку је много скупа па је сами производимо. На 35 ари смо посадили кукуруз и детелину, с тим што гајим и чичоку, репу и тикве. Плус, имамо и хектар ливаде за сено коју ђубримо само стајњаком. Храну коју производимо дајемо козама зими, у остало доба године стадо је на испаши. Наше имање је на брду, далеко од пољопривредних култура које се прскају, тако да наше козе пасу и брсте здраво зеленило”, каже Биљана Милић.

Милићи имају 50 кокошки. Набавили су и инкубатор како би од својих јаја изводили пилиће за даљу производњу. Органска јаја, прича она, су 25 динара.

„Производња је доста тежа него код обичног козјег млека и јаја и тражи много више рада, јер козама и кокошкама треба обезбедити органску храну. Све је више проблема са продајом. Ако сходно расту трошкова подигнеш цену производа нико неће да их купи, ако их дајеш јефтино немаш рачуницу. Опет, препоручила бих пољопривредницима да се окрену органској производњи, јер је органска, здрава храна све траженија”, објашњава Биљана.

У Програму подршке за спровођење пољопривредне политике и руралног развоја Града Ужица за 2022. годину, органска производња је битна ставка. Пољопривреним произвођачима који испуњавају услове конкурса са доделу подстицајних средстава за бављење органском производњом додељује се сума од 50 одсто од вредности инвестиције, с тим што је максимални износ субвенције 50.000 динара. Помоћ се односи на куповину семенског и сандог материјала, али и на контролу и сертификацију.

Текст је настао у оквиру пројекта „Здрава храна – сигурна зарада”. Израду текста суфинансирао је Град Ужице из средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ужица у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

ГЗС/ПП Медиа

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бројни случајеви експлозија упозоравају на то шта никако не смете радити са плинском боцом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вештачка интелигенција у E-commerce бизнису

ОГЛАСНА ТАБЛА