OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Органско козје млеко и јаја из газдинства Милића из Биоске

Ужице – Биљана Милић из Биоске код Ужица склона је алергијама и не сме да једе ништа што садржи пестициде или друге хемијске препарате. Између осталог и то је утицала што се пре две године окренула органској производњи.

А Биљана на свом имању, уз сталну помоћ супруга Дарка и повремену троје деце који живе у Севојну, производи органско козје млеко и кокошја јаја.

Од њених десет коза дневно има 20 литара органског млека чија цена је дупло скупља од неорганског које кошта 100 динара по литру.

„Мада, ја мојим сталним муштеријама продајем млеко за 150 динара. Има и оних који долазе на кућни праг и не питају шта кошта јер желе да хране здраво”, каже за ПП Медиа Биљана Милић.

Запослена је у једној приватној фирми, али стиже и да се бави пољопривредом на регистрованом газдинству у Биосци. Њена породица се козарством бави седам година, с тим што се од 2020. окренула органској производњи. У добијању сертификата, на који је чекала три године, помогли су јој Град Ужице који је сносио трошкове, и Задруга за органску производњу здраве хране „Здравац“ из Ужица.

„Органска храна за стоку је много скупа па је сами производимо. На 35 ари смо посадили кукуруз и детелину, с тим што гајим и чичоку, репу и тикве. Плус, имамо и хектар ливаде за сено коју ђубримо само стајњаком. Храну коју производимо дајемо козама зими, у остало доба године стадо је на испаши. Наше имање је на брду, далеко од пољопривредних култура које се прскају, тако да наше козе пасу и брсте здраво зеленило”, каже Биљана Милић.

Милићи имају 50 кокошки. Набавили су и инкубатор како би од својих јаја изводили пилиће за даљу производњу. Органска јаја, прича она, су 25 динара.

„Производња је доста тежа него код обичног козјег млека и јаја и тражи много више рада, јер козама и кокошкама треба обезбедити органску храну. Све је више проблема са продајом. Ако сходно расту трошкова подигнеш цену производа нико неће да их купи, ако их дајеш јефтино немаш рачуницу. Опет, препоручила бих пољопривредницима да се окрену органској производњи, јер је органска, здрава храна све траженија”, објашњава Биљана.

У Програму подршке за спровођење пољопривредне политике и руралног развоја Града Ужица за 2022. годину, органска производња је битна ставка. Пољопривреним произвођачима који испуњавају услове конкурса са доделу подстицајних средстава за бављење органском производњом додељује се сума од 50 одсто од вредности инвестиције, с тим што је максимални износ субвенције 50.000 динара. Помоћ се односи на куповину семенског и сандог материјала, али и на контролу и сертификацију.

Текст је настао у оквиру пројекта „Здрава храна – сигурна зарада”. Израду текста суфинансирао је Град Ужице из средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ужица у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

ГЗС/ПП Медиа

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla