16.2 C
Uzice
август 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ORGANSKA BOROVNICA – DOBRA INVESTICIJA

U sklopu projekta podrške privatnom sektoru, koji funansira švajcarska agencija za saradnju i razvoj, a koji realizuje Zlatiborski Eko Agrar, potpisan je ugovor sa mladenovakom firmom „Berry Log“, koji će pomoći da zaintresovani poljoprivredni proizvođači, koji sebe vide u voćarstvu, imju mogućnost osvivalja zasada organske borovnice. Prednost ovog ugovora je ta što je za početak investicije potrebno uložiti polovinu sredstava, dok će ostatak sredstava biti vraćen kroz tri godine, odnosno, kada zasad dođe na rod.

„To je jedna vrsta beskamatnog kredita i to moramo istaći. I to nije sve, po priloženom računu, gazdinstvo koje investira zasad, ima povraćaj po ovom osnovu od 60% za sadni materijal i 30% za sav ostali repromaterijal, što podrazumeva zaštitnu ogradu, sistem za navodnjavanje, kao i sve što je potrebno za podizanje jednog savremenog zasada“, kaže Vladimir Bojović, direktor Eko Agrara.

Bojović navodi da, kada se svede ceo račun, svako gazdinstvo koje se odluči na da na ovakav način napravi zasad organske borovnice, u prvoj godine investice, imaće trošak da samo plati porez na dodatnu vrednost.

„Ovo je pilot projekat koji realizuje švajcarska agencija za saradnju i razvoj, koji se realizuje do 2018. godine na teritoriji opštine Čajetina. Kasnije, u zavisnosti od rezultata uspeha, biće primenjen i u ostalim opštinama po Srbiji“, navodi Bojović.

Površina parcele na kojoj će se gajiti organska borovnica nije ograničena, a teritorija opštine Čajetina veom aje pogodna za ove zasade zbog dobrih ekoloških karakteristika. Iz Zlatiborskog Eko Agrara se nadaju da će biti puno zaintrosovanih voćara za ovaj projekat,a firma „Berry Log“, koja će otkupljivati ovo voće, najveći je izvoznik borovnice za Holandiju. Svi zaintresovani ,ogu se javiti na broj 062 31 99 55, a osoba za kontakt je Saša Milić.

Izvor:http://zlatiborpress.rs /Nada Dželebdžić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla