OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Организовање прослава на јесен поскупљује 35 одсто

Цене организовања нових догађаја, рођендана и венчања планираних на јесен, због раста инфлације, биће веће између 30 и 35 одсто у односу на прославе које су биле уговорене прошле године, рекао је председник Удружења Ивент индустрије Бошко Бубања.

Индустрија организовања прослава, рођендана, догађаја и венчања, која је била „закључана“ од почетка пандемије око годину и по дана, може да се врати на ниво пословања пре пандемије тек 2024. године, оцењује Бубања за портал Нова економија.

„Ивент индустрија није добила никаву подршку током пандемије од државе. Иако су државни званичници обећали помоћ ивент одрганизаторима прошле године јер нам је рад био забрањен дуже од 16 месеци. Прошле године на састанку у Влади рекли су нам да не могу да дају помоћ салонима венчаница, фотографима, али да ће простори где се организују прославе добити помоћ као и ноћни клубови и барови. Ноћни клубови и барови су добили, али наша делатност није.

Према проценама Удружења, у овој делатноси је пре пандемије радило око 1.000 фирми, а сад их је на тржишту упола мање.

„У тим фирмама било је запослено око 10.000 људи, док је много већи број људи погођен током пандемије, породице које су због специфичности овог посла укључене у посао су остале без прихода. Више од половине фирми је у блокади због неизмерених рачуна и дуговања и биће покренут стечајни поступак“, каже Бубања.

Држава је наплаћивала све своје дажбине, јавна комунална предузећа су слала своје рачуне, иако је овим фирмама био забрањен рад током закључавања и сузбијања пандемије коронавируса.

„У мом објекту, односно ‘евент’ центру отказао сам услугу, јер ми је 16 месеци био забрањен рад, али ЈКП Градска чистоћа ми је слала и даље рачуне за одношење смећа иако нисмо радили и није ни било смећа. Добио сам тужбу да платим око милион и по динара за одношење смећа за период у коме ми је био забрањен рад. Ивент центри су велики објекти и наплаћује се односшење смећа по квадрату за затворени и отворени простор, за мој објекат месечно дуг износи око 50.000 динара“, наводи Бубања.

Таквих је примера, како он истиче, у овој делатности много.

„Тренутно радимо догађаје и прославе који су заказани пре годину дана по ценама које су тада уговорене. Сви смо сведоци драматичног поскупљења цена хране и зато ће цене које се сад уговарају за нове догађаје који се планирају на јесен бити веће између 30 и 35 одсто у односу на цене које су важиле за ову годину. Можда ће морати и више од тога, јер најављено је поскупљење струје, гаса, безина…“, каже Бубања.

У једној бегорадској фирми која се бави организовањем прослава кажу да у последњих годину дана откад је укинута забрана окупљања раде нормално, да имају заказане рођендане и венчања, али да још нису ни близу обима посла који су имали пре пандемије.

Нова Економија

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla