9.3 C
Uzice
април 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Opštini Čajetina uručeno priznanje „Ponosna kolevka“

Opština Čajetina svrstana je u „TOP PET“ lokalnih samouprava u Srbiji koje su donele odluku da sve više novčanih sredstava u budžetu opredeljuju za podsticaj nataliteta i pomognu porodice sa troje i više dece. To je bio razlog da Čajetina postane nosilac priznanja „Ponosna kolevka“ Pokreta za decu „TRI PLUS“, koje je danas svečano uručeno predsedniku Opštine Milanu Stamatoviću.

Veliku akciju dodele priznanja za lokalne samouprave koje su donele odluke o finansijskoj pomoći porodicama sa troje i više dece, koje ne žele da se predaju pred zlom koji preti Srbiji i zove se bela kuga, započeo je Pokret za decu „TRI PLUS“. Predsednik, i jedan od osnivača Pokreta Vladica Gavrilović je izneo podatak da su se pored Opštine Čajetina, u „TOP PET“ lokalnih samouprava našle: Loznica, Nova Varoš, Kuršumlija i Niš – Medijana.

„Mi kao Pokret dugujemo veliku zahvalnost Opštini Čajetina, što je danas na braniku borbe protiv opstanka Srbije. Odluka o podsticaju rađanja za treće dete sa 150 000 dinara je nešto što izaziva samo divljenje i poštovanje svih nas. Treba da bude primer svim ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji“, dodaje Gavrilović, ističući da su navedene opštine na ovaj način preuzele ulogu države.

IMG_0012 (Medium)

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da se na podsticanju nataliteta mora raditi sistemski. Ističe da se na natalitetu i populacionoj politici ne može raditi ukoliko se ne stvaraju uslovi za promenu opšteg ambijenta, infrastrukture, kulturnog i zabavnog života. Dodaje da je u tri sela Opštine zabeležen porast novorođene dece, a u pet sela su izgrađeni i vrtići, što je jedan od razloga da se mlade devojke odlučuju za udaju u seoskim sredinama.

„Sedam godina smo radili na pripremanju ambijenta, na popravljanju uslova i danas smo došli do situacije da za prvo rođeno dete iz bidžeta izdvojimo 75 000, za drugo rođeno dete 1000 000 i treće rođeno 150 000 dinara. Moram da kažem da mi nećemo to smanjivati, nećemo gasiti, nego ćemo sigurno povećavati i tražiti nečina kako da pomognemo mladim bračnim parovima, pogotovo majkama“, ističe Stamatović.

Opština Čajetina prihvatila je da učestvuje u realizaciji dva veoma važna projekta: osnivanju “Održivog demografskog fonda“, čijim bi formiranjem bilo obezbeđeno isplaćivanje roditeljskih dodataka za majke troje dece do punoletstva trećeg deteta, kao i penzije majkama sa četvoro i više dece, kao što je to slučaj u susednoj Crnoj Gori i Makedoniji, kao i projekat “Kartica 3+“, čijom realizacijom se porodicama sa troje i više dece omogućava popust prilikom kupovine u objektima kompanija koje podržavaju ovaj projekat.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Isplata redovne i privremene novčane naknade

Oglasna Tabla

Postalo je tabu ponašati se prirodno udruštvu svog deteta

Oglasna Tabla

Godišnja izložba najboljih radova učenika

Oglasna Tabla