3.7 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

OPŠTINE PODIŽU „PONIKVE“

Zlatiborci ponudili da sa 30 odsto učestvuju u budućem regionalnom preduzeću. Predstavnici Užica i Vlade nisu došli u Čajetinu na konferenciju. Konferencija „Aerodrom Ponikve – strateški cilj zapadne Srbije“, održana na Zlatiboru, nije ispunila očekivanja. Ovaj događaj bojkotovali su predstavnici grada Užica, koje gazduje celim kompleksom, kao i ministri Vlade Srbije, od koje se očekivao deo obećanog novca za završetak infrastrukture.

reg-ponikve

Ipak, na skupu je dogovorena ponuda o formiranju zajedničkog regionalnog preduzeća, koje bi obezbedilo novac za pomenute radove, dok bi opština Čajetina ponela najveći finansijski teret. Neobično jeste da su veće interesovanje za stavljanje aerodroma u funkciju od opština iz ovog dela Srbije, pokazali gosti konferencije iz Hrvatske, Crne Gore, a posebno iz Republike Srpske, za koju je ovaj kompleks „Ponikve“ od vitalnog značaja.

– S obzirom na to da je Zlatibor najposećenije turističko odredište u Srbiji, naš interes da „Ponikve“ zažive je i najveći. Mi smo u mogućnosti da učestvujemo sa 30 odsto u novom, regionalnom preduzeću, koje bismo formirali sa ostalim zainteresovanim opštinama. Predlažemo da grad Užice učestvuje sa 20 odsto, a svi ostali zajedno sa 50 odsto – obrazložio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Opština Čajetina ovakvu odluku doneće na svojoj skupštini narednih dana, a upućen je apel i ostalim lokalnim samoupravama da učine isto. Istok Republike Srpske i zapad Srbije imaju iste interese, zajedno smo u razvojnim projektima, a početak rada aerodroma označio bi i početak nove ere na ovom području. Tu leži i mogućnost da ostvarimo turističke planove u budućem nacionalnom parku „Drina“, Andrićgradu… – naglasio je Aleksandar Đurić, savetnik ministra turizma Republike Srpske.

Ekonomista prof. dr Ljubodrag Savić ističe da su „Ponikve“ „budući motor razvoja zapadne Srbije i istočne Bosne“. – Potrebno je da zainteresovane opštine formiraju moderno akcionarsko društvo. Sam po sebi, aerodrom možda ne bi bio isplativ, ali bi u ukupnom učinku doneo finansijsku korist celoj regiji – istakao je Savić.

Da bi aerodrom počeo da radi punim kapacitetom, potrebno je uložiti još 2,4 miliona evra. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović nedavno su obećali da će novac biti obezbeđen i da će „Ponikve“ zaživeti do kraja godine. U radu konferencije je učestvovalo oko stotinu predstavnika privrede, državnih organa i institucija, vazduhoplovnog sektora, kao i gostiju iz susednih država.

Izvor: www.novosti.rs/N. JANKOVIĆ

output_bzo16s

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Obeležena godišnjica stradanja u Trezorima

Oglasna Tabla

U subotu 12. karate turnir „Užički pobednik 2019“

Oglasna Tabla

Milomir jednom rukom hrani suprugu i dva bolesna sina

Oglasna Tabla

Orah je unosan biznis: Ko zasadi ovo voće obezbedio je zaradu čak i potomcima

Oglasna Tabla

Kakva je budućnost „Budimke“: Novi vlasnici najavili investicije od pet miliona evra

Oglasna Tabla

Rezervatu prirode “Uvac” dva miliona za čuvanje i unapređenje zaštićenog područja

Oglasna Tabla

Za prvo dete dogodine trista hiljada dinara

Oglasna Tabla

Malina rodila i slatka je kao usred leta, zašto to nije dobro

Oglasna Tabla

Otvaranje pozorišne sezone u Kulturnom centru na Zlatiboru

Oglasna Tabla