14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Opština Čajetina unapređuje sistem upravljanja otpadom

Krajem 2016.godine Stalna konferencija gradova i opština raspisala je konkurs za projekte u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“. Interesovanje za prijavu je bilo veliko a poslato je čak 65 projekata u tri oblasti. Nakon selekcije doneta je odluka da se podrži deset lokalnih samouprava. U oblasti zaštite životne sredine prihvaćeni su projekti Čajetine, Kruševca i Zrenjanina. Projekat finansira Kraljevina Švedske i realizuje se uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština.

Svrha projekta je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, u slučaju opštine Čajetina u oblasti zaštite životne sredine. Formiran je tim za realizaciju ovog projekta, koji čine zaposleni KJP „Zlatibor“, JKP „Vodovod Zlatibor“, inspekcijske službe, kao i predstavnici donosioca odluka, koji će zajednički odlučiti o njihovim daljim koracima.

„Tokom proteklih meseci mi smo imali nekoliko radnih sastanaka koji se odvijaju pod budnim okom konsultanata. Imamo domaćeg, ali i stranog konsultanta koji dolazi iz Kraljevine Švedske i čija iskustva su nam dragocena. Oni verase trude da nam prenesu metode kojima su oni uspeli da dođu do statusa jednog od lidera za upravljanje otpadom“, ističe Vera Blagojević iz KJP „Zlatibor“.

Jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru ovog projekta je distribuiranje ankete, kojom se pokušava saznati koliko su stanovnici opštine Čajetina upućeni u sistem upravljanja otpadom, i da li su spremni da se postojeći sistem unapredi.

„Anketa se distibuira preko učenika OŠ „Dimitrije Tucović“, koji su nam ogromna podrška u ovom, ali i u prethodnim projektima. Na taj način imamo najbolju vezu sa našim korisnicima, pa ovom prilikom molim roditelje da popune anketu. Pored učenika, anketu distribuiraju i udruženja koja funkcionišu na teritoriji opštine Čajetina. Prosledićemo je i turistima koji dolaze na Zlatibor, preko recepcija hotela i odmarališta“, dodaje Blagojević.

Očekivanja lokalnog tima i konsultanata koji rade na realizaciji ovog projekta je da se po njegovom završetku postigne unapređenje postojećeg sistema upravljanja otpadom, posebno u oblasti primarne selekcije, ali i racionalnije korišćenje vodnih resursa.

Izvor:Dragana Rosić, zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla