11.2 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Opština Čajetina nosilac priznanja „Ponosna kolevka“

Čajetina – Opština Čajetina jedna je od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja iz godine u godinu sve više novčanih sredstava u budžetu opredeljuje za podsticaj nataliteta. Njen trud je prepoznao „Pokret za decu tri plus“, pa je iz tog razloga Opštinu Čajetina svrstao u „Top pet“ lokalnih samouprava u Srbiji, koje imaju za cilj povećanje broja novorođene dece.

Kako bi što više pospešila natalitet Opština Čajetina je iz godine u godinu sve više uvećavala iznos roditeljskog dodatka. On je u 2014. godini za prvorođeno dete iznosio 20 000 dinara, za drugorođeno 30 000 dinara, za trećerođeno i svako naredno dete 40 000 dinara. Od tada pa do danas ti iznosi su značajno uvećani:

„U 2018. godini roditeljski dodatak za prvorođeno dete iznosi 75 000 dinara, za drugorođeno 100 000 dinara, za trećerođeno i svako naredno rođeno dete 150 000 dinara. Značajna sredstva u ovoj godini planirana si i za socijalnu zaštitu, gde pored roditeljskog dodatka imamo i troškove na ime vantelesne oplodnje, na ime socijalnih usluga kao što su: pomoć u kući, pomoć dece sa smetnjama u razvoju i druge. Za ove svrhe u budžetu su planirana sredstva u iznosu od 73,5 miliona dinara“, navodi Ivana Jeremić, zamenik sekretara SO Čajetina.

S obzirom da sve više bračnih parova ima problema sa ostvarivanjem potomstva, Opština Čajetina pruža finansijsku podršku i u postupku vantelesne oplodnje. Neophodni uslovi za ostvarivanje ovog prava je da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji opštine Čajetina najmanje tri godine, i da su imali tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

„Pošto pokušaju da to svoje pravo ostvare o trošku države, gotovo svi parovi koji se obrate Opštini Čajetina, a ispunjavaju propisane uslove stiču pravo na iznos od 300 000 dinara, koliko iznosi naknada na ime vantelesne oplodnje, po pojedinačnom zahtevu. Godišnje se prijavi oko pet parova, koji to svoje pravo i ostvare“, dodaje Jeremićka.

„Pokret za decu tri plus“, koji je osnovan sa ciljem pružanja podrške porodicama sa troje i više dece, sproveo je veliku akciju dodele priznanja lokalnim samoupravama koje su u svom radu donele odluke o finansijskoj pomoći porodicama sa troje i više dece. Prema njihovim rezultatima Opština Čajetina ulazi u top pet lokalnih samouprava i nosilac je priznanja „Ponosna kolevka“. Pored opštine Čajetina ovo priznanje zasluženo je pripalo i opštinama: Nova Varoš, Kušumlija i Medijana – Niš, i gradu Loznici.

Izvor:Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla