ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Општина Чајетина демантује наводе организације „Крени – промени”: Рибничко језеро сигуран извор пијаће воде на Златибору

Рибничко језеро неће бити коришћено у рекреативне и спортске намене све док се у функцију не ставе нови извори снабдевања општине Чајетина пијаћом водом, а чак и тада, када се језеро не буде користило за водоснабдевање грађана, сви његови корисници ће морати да поштују веома строге еколошке прописе, од коришћења пловила на електрични погон до изградње привремених плутајућих објеката од природних материјала, саопштила је Општина Чајетина поводом петиције организације „Крени – промени” у којој се позива на „хитно заустављање локалне смаоуправе” у њеној, наводној, намери „да уништи једини резервоар пијаће воде на Златибору”.

Из Општине Чајетина објашњавају да ће први нови извор водоснабдевања бити са Сушичких врела, за шта је већ положено 4.200 метара цевовода, а купљено још 12 километара цеви чије се постављање очекује ускоро. Такође се ради на планској документацији за још четири водозахвата из којих ће се водом снабдевати становништво и посетиоци општине Чајетина и Златибора, тако да ће њиховом реализацијом у потпуности бити задовољене потребе водоснабдевања општине у наредним деценијама.

„Сраман наслов петиције ’Планирана урбанизација Рибничког језера’ личи на политички памфлет. Да су њени творци бар мало пропратили одлуке Скупштине општине Чајетина, петицију не би ни писали. Истине ради, у члану 1. Одлуке о постављању плутајућих објеката на делу обале и водног простора на акваторију Рибничког језера и приобалних делова језера, између осталог, стоји да Општина Чајетина „даје сагласност Јавном предузећу ’Голд гондола Златибор’ за обављање послова превоза пловилом на електрични погон, о чему ће ово јавно предузеће донети посебну одлуку и прибавити потребну документацију у складу са позитивноправним прописима. С тим у вези, јасно је да нема простора за покретањем било какве петиције, будући да се ништа не ради без одобрења релевантних, стручних институција”, поручују из Општине Чајетина.

У саопштењу општинске Службе за информисање истиче се да Чајетина последњих година предњачи у пројектима заштите човекове околине и постављени циљ је да веома брзо постане прва еколошка општина у Србији.

„Изградњом погона за прераду отпадних вода на Златибору и више него задовољавајућим почетком пројекта примарне селекције отпада на месту његовог настанка, остварење тог циља је све ближе, па сигурно не би себи дозволили да нарушимо свој углед и своје стратешке планове”, наводи се у саопштењу.

Извор: Глас западне Србије

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА