ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Општина Чајетина даровала 70 хектара земљишта манастиру Хиландар (видео)


Свечана додела донације општине Чајетина манастиру Хиландар одржана је у Културном центру на Златибору. У присуству  Високопреподобног архимандрита игумана Методија, представника локалне самоуправе, свештенослужитеља црквених општина са територије општине Чајетина и житеља ове општине, председник општине Чајетина Милан Стаматовић, уручио је одлуку о отуђењу непокретности јавне својине без накнаде.

Свечану церемонију уручења одлуке Скупштине општине Чајетина о додели 70 хектара земљишта у општинском поседу манастиру Хиландару, отворио је црквени хор „Свети Ђорђе“ при храму у Ужицу. Одлуку о додели земљишта игуману манастира Хиландара Високопреподобном архимандриту Методију, свечано је уручио председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

„Наш Високопреподобни архимандрит Методије у разговору са делегацијом општине Чајетина на Хиландару, предложио је да направимо нешто дугорочније, да пробамо да направимо један едукативно, образовни духовни центар  као што је то случај у свету. На овај начин успели бисмо да саберемо српску децу и да успоставимо други принцип односа и према нашој Српској православној цркви, према Хиландару и према будућим генерацијама. Надам се да ће и стручни и добронамерни људи учинити све да овај пројекат заживи. Нама  у наредном периоду предстоји рад на идејним решењима“, рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Високопреподобни архимандрит Методије изразио је захвалност општини Чајетина и овом приликом, у име манастира Хиландар, председнику општине Милану Стаматовић, уручио је златник као признање и благослов свим Чајетинцима и Златиборцима за учињено добротворство манастиру. Реч је о златнику који се израдио у ограниченом броју од 10 примерака а који се додељује по одлуци Свештеног Сабора и са благословом игумана Високопреподобног архимандрита Методија.

„Велика нам је радост што смо данас овде са вама јер доста година уназад овде на Златибору и у Чајетини се осећамо као код своје куће а од овог дана ћемо то моћи и практично да доживимо. Овај данашњи догађај се остварује тако што нам је почетна идеја била саопштена од господина Милана, вашег председника. Ми смо се помолили Богу када смо чули предлог и схватили смо да је то воља Божија па се због тога надамо, када преузимамо неко дело, да ће нас сам Бог и благословити“, каже Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар.

Земљиште се додељује у циљу реализације научно – образовних кампова, који би касније прерасли у образовну установу у оквиру система средњошколског образовања Републике Србије. Ово је први пут у историји да манастир Хиландар добије свој метох (имање) на територији Златиборског округа, а уједно и највеће имање у целини које поседује црквена институција у овом делу Србије.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА