ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Општина Бајина Башта потписује протокол о сарадњи са Матицом српском

Бајина Башта – У петак, 10. марта, у Бајиној Башти ће бити потписан Протокол о сарадњи између Општине Бајина Башта и Матице српске из Новог Сада. Циљ успостављања сарадње је унапређење квалитета књижевног, уметничког и образовног рада кроз деловање у оквиру заједничких пројекатa. Матица српска је најстарија српска књижевна, културна и научна институција која је основана 1826. године у Пешти.
Протокол посебан значај даје сарадњи на пројекту који се односи на неговање ћирилице и српског језика, историје и културе српског народа на територији општине Бајина Башта. Матица српска је препознала значај низа активности на заштити и очувању ћирилице у Бајиној Башти које уз богато културно – историјско наслеђе чувене Рачанске књижевне и преписивачке школе овом подринском месту са правом дају епитет престонице ћирилице.

Протокол о сарадњи ће у просторијама Општине Бајина Башта потписати председница општине Весна Ђурић и генерални секретар Матице српске др Милан Мицић. Потписивању Протокола присуствоваће Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, др Зоран Ђерић, члан Уредништва Летописа Матице српске, заменик председника општине Бајина Башта Миленко Ордагић и покретач ћириличких активности у Бајиној Башти и председник Организационог одбора „Ћириличне баштине“ Синиша Спасојевић.

По потписивању протокола делегација Матице српске ће са домаћинима посетити средњовековни манастир Рачу и стару школу у Рачи где се планира формирање Музеја ћирилице као дела будућег комплекса Дома ћирилице.

Истог дана од 19 часова у Галерији Установе „Култура“ предвиђен је програм промоције Летописа Матице српске. Летопис Матице српске је књижевни часопис који у читавом свету најдуже, а без већих прекида излази још од 1824. године. Иако је претежно књижевног карактера, Летопис се бави и другим уметничким, као и научним и друштвеним темама. Он третира историјска питања, језик, науку о књижевности и сродне дисциплине. Огледало је националног, културног и научног живота српског народа.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа