ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Život na selu nikada nije važio za lak život. Sve što se stiče, stiče se uz mukotrpan rad i, kako kažu stari, u „znoju lica svoga“. To posebno važi za sela planinskih krajeva gde je plodne zemlje manje i gde se i oko toga treba dodatno pomučiti. Pa ipak, selo i danas, mada retko, uspeva da u sebi zadrži pojedine porodice čak i generacijama. Tako je i sa porodicom Krejović iz Drenove.

Život u gradu nauči čoveka da mu je sve na dohvat ruke, posebno one životno važne stvari kao što je mesto u koje svakodnevno, po inerciji, svraća da bi nabavio hranu. Tako jednostavna radnja – odlazak do prodavnice- negde i nekom predstavlja luksuz.

„Ovo je jedan plastenik od 10 metara napravljen za jedno seosko domaćinstvo. Tu gajim paradajz, papriku, krastavce… Da ima neka prodavnica u blizini gde bih ja to mogao da kupim, ja to ne bih radio, međutim – nema, zato sam prinuđen na ovu proizvodnju. Zadovoljan sam prinosom, a normalno i ne očekuje se neki veliki prinos“, kaže Milan Krejović.

Sve što gaje u plasteniku, a potom i u vrtu, dovoljno je za potrebe ove osmočlane porodice . I ne samo da je dovoljno, već je i zdravo, jer se u ovom domaćinstvu povrće i voće gaji na starinski način, bez hemikalija.

„Ovo je vrt koji imam blizu kuće zasađen lukom, malo krompira, boranije, pasulja, graška, zeleni… To služi da ne ideš daleko od kuće, da možeš u svakom trenutku da koristiš.“

Krejovići takođe imaju i jednu kravu, pa za decu uvek ima toplog mleka. Od nje ujutru i uveče dobiju oko 12 litara mleka od kojih se pravi kajmak, sir, kiselo mleko. Bilo bi i za prodaju, kažu, ali problem je gde plasirati robu.

Pored ovoga, Milan se bavi i pčelarstvom. Kaže da mu je to lično zadovoljstvo. Oko imanja pomaže sin koji se odlučio da sa porodicom ostane na selu, ali najveći mu je oslonac ipak supruga. Imajući u vidu da poljoprivrednik umnogome zavisi od sila prirode koje manje ili više određuju koliko će godina biti rodna, Krejovići su, rekli bi smo, bogata porodica koja je umela da se „složi i umnoži“, a od toga većeg blaga nema.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА