OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Život na selu nikada nije važio za lak život. Sve što se stiče, stiče se uz mukotrpan rad i, kako kažu stari, u „znoju lica svoga“. To posebno važi za sela planinskih krajeva gde je plodne zemlje manje i gde se i oko toga treba dodatno pomučiti. Pa ipak, selo i danas, mada retko, uspeva da u sebi zadrži pojedine porodice čak i generacijama. Tako je i sa porodicom Krejović iz Drenove.

Život u gradu nauči čoveka da mu je sve na dohvat ruke, posebno one životno važne stvari kao što je mesto u koje svakodnevno, po inerciji, svraća da bi nabavio hranu. Tako jednostavna radnja – odlazak do prodavnice- negde i nekom predstavlja luksuz.

„Ovo je jedan plastenik od 10 metara napravljen za jedno seosko domaćinstvo. Tu gajim paradajz, papriku, krastavce… Da ima neka prodavnica u blizini gde bih ja to mogao da kupim, ja to ne bih radio, međutim – nema, zato sam prinuđen na ovu proizvodnju. Zadovoljan sam prinosom, a normalno i ne očekuje se neki veliki prinos“, kaže Milan Krejović.

Sve što gaje u plasteniku, a potom i u vrtu, dovoljno je za potrebe ove osmočlane porodice . I ne samo da je dovoljno, već je i zdravo, jer se u ovom domaćinstvu povrće i voće gaji na starinski način, bez hemikalija.

„Ovo je vrt koji imam blizu kuće zasađen lukom, malo krompira, boranije, pasulja, graška, zeleni… To služi da ne ideš daleko od kuće, da možeš u svakom trenutku da koristiš.“

Krejovići takođe imaju i jednu kravu, pa za decu uvek ima toplog mleka. Od nje ujutru i uveče dobiju oko 12 litara mleka od kojih se pravi kajmak, sir, kiselo mleko. Bilo bi i za prodaju, kažu, ali problem je gde plasirati robu.

Pored ovoga, Milan se bavi i pčelarstvom. Kaže da mu je to lično zadovoljstvo. Oko imanja pomaže sin koji se odlučio da sa porodicom ostane na selu, ali najveći mu je oslonac ipak supruga. Imajući u vidu da poljoprivrednik umnogome zavisi od sila prirode koje manje ili više određuju koliko će godina biti rodna, Krejovići su, rekli bi smo, bogata porodica koja je umela da se „složi i umnoži“, a od toga većeg blaga nema.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Neću da mi kurve I kriminalci budu uzor deci! Potresne rečI Dragana Bjelogrlića odzvanjaju balkanom

Oglasna Tabla

Uzorkovanje meda prijavljenog za izvoz počinje od ponedeljka

Oglasna Tabla

Velika posećenost Stopića pećine i drugih lokaliteta na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Porast krenuo sa studentima, nisu bili u domovima nego na proslavama“

Oglasna Tabla

Potvrđeno je 6 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Poslodavcima do danas rok za donošenje plana primene mera: Evo kolike su kazne za kršenje

Oglasna Tabla

Katran se još uvek peče u zlatiborskim selima

Oglasna Tabla

Zlatibor je preskup – Mit ili istina?

Oglasna Tabla

Danas ističe rok za odbijanje moratorijuma na otplatu kredita

Oglasna Tabla