Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Општа распродаја акција на светским беразама

На тржиштима капитала завладала је паника због руске војне акције у Украјини, покренувши општу распродају акција, док су цене долара, злата и нафте порасле.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, пао је за више од 3,2 посто, при чему су аустралијске акције у минусу већем од 3,0 процента, а акције кинеских најиквиднијих компанија су у губитку од 1,3 одсто, извештава Ројтерс.

Токијски индекс Никеи је потонуо за 2,4 процента.

Изгледа да ће се пад акција из Азије продужити данас на берзама у Европи и Сједињеним Државама, а да ће цене сировина наставити нагли успон, што додатно повећава ризике у погледу инфлације и економског раста.

Акције индустријских компанија на терминском трговању у Њујорку, које мери индекс Дау Џонс од јутрос су у паду за 720 поена, или 2,19 посто, фјучерси акција у индексној корпи С&П 500 су у минусу за 2,26 одсто, док се вредност акција технолошких компанија везаних за индекс Насдак 100 стропоштала за 2,73 процента, према најновијим подацима ЦНБЦ-а.

Слично је и кретање акција на европским тржиштима капитала. Термински индекс ЕуроСтокс 50 и немачки ДАКС су потонули за више од 3,5 посто на раном трговању, док је лондонски ФТСЕ ослабио за 2,0 процента.

Изразита нестабилност на берзама изазвана је продубљивањем руско-украјинског конфликта, при чему је индекс волатилности ЦБОЕ, који мери степен страха на Вол стриту, скочио за више од 55 посто у протеклих девет дана.

Геополитичке тензије су се одразиле и на приносе на америчке обвезнице. Принос на референтне 10-годишње обвезнице САД пао је на 1,8681 одсто са јучерашњег нивоа од 1,977 посто. Такође је потонуо принос на двогодишње дужничке хартије са 1,6 на 1,5 процената.

Глобално окретање инвеститора ка улагањима у сигурну имовину подстакао је скок долара за више од пола процента према корпи ривалских валута, на 96,715 поена, док је евро пао за 0,8 одсто на 1,1220 долара.

Општа распродаја се проширила и на тржишта криптовалута, гурнувши биткоин испод нивоа од 35.000 долара први пут у последњих месец дана.

С друге стране, нафта је данас први пут од 2014. године прешла ниво од 100 долара за барел, при чему се европском нафтом брент трговало јутрос по цени од 101,93 долара.

Скочила је и вредност злата на спорт тржишту за више од 1,7 процената, достижући највиши ниво од почетка јануара 2021.

фото:илустрација

Б92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пријем за племените и храбре Ужичанке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радови на деоници пута Сушица – Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У току конкурс за стипендирање надарених студената, пријаве до 16. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Несрећа код Пожеге – две особе погинуле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обука за представнике политичких субјеката, удружења грађана и представнике локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак саобраћајни удес у Узићима код Пожеге, троје повређених

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летовања су поскупела, а ево где можете проћи јефтиније

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава даје 300.000 динара за почетак бизниса, а остало је још мало времена: Ко и како може да се пријави за субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Славица из Ужица је светска путница, до сада је обишла 43 земље

ОГЛАСНА ТАБЛА