ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Општа распродаја акција на светским беразама

На тржиштима капитала завладала је паника због руске војне акције у Украјини, покренувши општу распродају акција, док су цене долара, злата и нафте порасле.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, пао је за више од 3,2 посто, при чему су аустралијске акције у минусу већем од 3,0 процента, а акције кинеских најиквиднијих компанија су у губитку од 1,3 одсто, извештава Ројтерс.

Токијски индекс Никеи је потонуо за 2,4 процента.

Изгледа да ће се пад акција из Азије продужити данас на берзама у Европи и Сједињеним Државама, а да ће цене сировина наставити нагли успон, што додатно повећава ризике у погледу инфлације и економског раста.

Акције индустријских компанија на терминском трговању у Њујорку, које мери индекс Дау Џонс од јутрос су у паду за 720 поена, или 2,19 посто, фјучерси акција у индексној корпи С&П 500 су у минусу за 2,26 одсто, док се вредност акција технолошких компанија везаних за индекс Насдак 100 стропоштала за 2,73 процента, према најновијим подацима ЦНБЦ-а.

Слично је и кретање акција на европским тржиштима капитала. Термински индекс ЕуроСтокс 50 и немачки ДАКС су потонули за више од 3,5 посто на раном трговању, док је лондонски ФТСЕ ослабио за 2,0 процента.

Изразита нестабилност на берзама изазвана је продубљивањем руско-украјинског конфликта, при чему је индекс волатилности ЦБОЕ, који мери степен страха на Вол стриту, скочио за више од 55 посто у протеклих девет дана.

Геополитичке тензије су се одразиле и на приносе на америчке обвезнице. Принос на референтне 10-годишње обвезнице САД пао је на 1,8681 одсто са јучерашњег нивоа од 1,977 посто. Такође је потонуо принос на двогодишње дужничке хартије са 1,6 на 1,5 процената.

Глобално окретање инвеститора ка улагањима у сигурну имовину подстакао је скок долара за више од пола процента према корпи ривалских валута, на 96,715 поена, док је евро пао за 0,8 одсто на 1,1220 долара.

Општа распродаја се проширила и на тржишта криптовалута, гурнувши биткоин испод нивоа од 35.000 долара први пут у последњих месец дана.

С друге стране, нафта је данас први пут од 2014. године прешла ниво од 100 долара за барел, при чему се европском нафтом брент трговало јутрос по цени од 101,93 долара.

Скочила је и вредност злата на спорт тржишту за више од 1,7 процената, достижући највиши ниво од почетка јануара 2021.

фото:илустрација

Б92

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака

Временска прогноза за суботу – 25. мај

У мале пројекте грађана уложено више од 70 милиона динара

Млади кромпир из рерне: Направите га уз прелив који ће одушевити укућане (ВИДЕО)

Отворен трећи „Bazzum“ џез фестивал

Објављене нове цене горива које ће важити до 31. маја

Бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља у Чајетини

Данас су Свети Ћирило и Методије

Представљена збирка песама ‘’Кошмари Кошара’’ посвећенa пакленим данима Битке на Кошарама (ВИДЕО)