OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Општа распродаја акција на светским беразама

На тржиштима капитала завладала је паника због руске војне акције у Украјини, покренувши општу распродају акција, док су цене долара, злата и нафте порасле.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, пао је за више од 3,2 посто, при чему су аустралијске акције у минусу већем од 3,0 процента, а акције кинеских најиквиднијих компанија су у губитку од 1,3 одсто, извештава Ројтерс.

Токијски индекс Никеи је потонуо за 2,4 процента.

Изгледа да ће се пад акција из Азије продужити данас на берзама у Европи и Сједињеним Државама, а да ће цене сировина наставити нагли успон, што додатно повећава ризике у погледу инфлације и економског раста.

Акције индустријских компанија на терминском трговању у Њујорку, које мери индекс Дау Џонс од јутрос су у паду за 720 поена, или 2,19 посто, фјучерси акција у индексној корпи С&П 500 су у минусу за 2,26 одсто, док се вредност акција технолошких компанија везаних за индекс Насдак 100 стропоштала за 2,73 процента, према најновијим подацима ЦНБЦ-а.

Слично је и кретање акција на европским тржиштима капитала. Термински индекс ЕуроСтокс 50 и немачки ДАКС су потонули за више од 3,5 посто на раном трговању, док је лондонски ФТСЕ ослабио за 2,0 процента.

Изразита нестабилност на берзама изазвана је продубљивањем руско-украјинског конфликта, при чему је индекс волатилности ЦБОЕ, који мери степен страха на Вол стриту, скочио за више од 55 посто у протеклих девет дана.

Геополитичке тензије су се одразиле и на приносе на америчке обвезнице. Принос на референтне 10-годишње обвезнице САД пао је на 1,8681 одсто са јучерашњег нивоа од 1,977 посто. Такође је потонуо принос на двогодишње дужничке хартије са 1,6 на 1,5 процената.

Глобално окретање инвеститора ка улагањима у сигурну имовину подстакао је скок долара за више од пола процента према корпи ривалских валута, на 96,715 поена, док је евро пао за 0,8 одсто на 1,1220 долара.

Општа распродаја се проширила и на тржишта криптовалута, гурнувши биткоин испод нивоа од 35.000 долара први пут у последњих месец дана.

С друге стране, нафта је данас први пут од 2014. године прешла ниво од 100 долара за барел, при чему се европском нафтом брент трговало јутрос по цени од 101,93 долара.

Скочила је и вредност злата на спорт тржишту за више од 1,7 процената, достижући највиши ниво од почетка јануара 2021.

фото:илустрација

Б92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА