8.4 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Opšta medicina – temelj zdravstvenog sistema

Osmi kongres lekara opšte medicine sa međunarodnim učešćem održava se u periodu od 28. septembra do 1. oktobra u hotelu Mona na Zlatiboru. Organizator skupa je Sekcija opšte medicine srpskog lekarskog društva, koja je prošle godine proslavila jubilej – 50 godina postojanja, a cilj njegovog oržavanja je da se istakne uloga i značaj opšte medicine, kao jednog od nosećih stubova zdravstvenog sistema.

Opšta medicina predstavlja temelj našeg zdravstvenog sistema, prva je u kontaktu sa pacijentima, u rešavanju njihovih zdravstvenih potreba, a svojom delatnošću brine o unapređenju zdravlja, prevenciji, ranoj detekciji i lečenju bolesti. Vizija opšte medicine je stalno unapređenje kvaliteta pruženih usluga, konstantno praćenje razvoja medicinske nauke kroz kontuiranu medicinsku edukaciju. Naučni i organizacioni odbor 8. kongresa lekara opšte medicine, na čelu sa predsednicom prim. dr Mirjanom Mojković postarao se da i ove godine teme budu raznolike, konres5interesantne za lekare opšte medicine, da ih zadrže na kongresnim aktivnostima, što ni malo nije bio lak zadatak naspram lepota Zlatibora. Moto ovogodišnjeg kongresa, na kome je učešće uzelo preko 500 učesnika iz zemlje i inostranstva je „Mi znamo kako“.

„Ove godine imamo preko 20 predavača iz zemlje i inostranstva. Sve su to eminentni profesori, predstavnici struke, koji dolaze da sa nama podele iskustva vezana za lečenje i brigu o pacijentima. Inače, naša sekcija postoji već pola veka i nama je jako drago da ove godine ima ovoliko učesnika i da ih sve možemo pozdraviti“, rekla je prim. dr Nevenka kongres1Dimitrijević, PR Sekcije opšte medicine.

Ovo je prilika za prezentovanje kvalitetnih radova iz oblasti opšte medicine, direktnu i neposrednu razmenu iskustava u radu, koju su iskoristili i lekari Doma zdravlja u Čajetini, koji redovno posećuju edukacije ovog tipa. Načelnica Službe opšte medicine dr Gordana Bojović kaže da se lekari Doma zdravlja Čajetina bave i naučnim radom. Na ovogodišnjem kongresu učestvuju sa prezentacijom na temu: „Uvođenje skrininga za aneurizmu aorte“.

„Sa proučavanjem ovog oboljenja počeli smo pre četiri godine. Sa istom ovom temom učestvovali smo na kongresu u Beogradu. Tada smo radili na otkrivanju aneurizme i kod onih kod kojih smo otkrili utvrđivali faktore rizika. Sada smo rešili da to obrnemo, da prvo otkrijemo faktore rizika i na osnovu toga ultrazvučno skriningujemo ljude i otkrivamo aneurizme. kongres2Ovaj naš naučni rad je doveo do toga da smo do sada otkrili sedam aneurizmi. To je sedam spašenih života. Velika je stvar otkriti na vreme aneurizmu“, zaključak je doktorke Bojović.

Osmi kongres lekara opšte medinicine otvorio je predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović. Učesnicima kongresa poželeo je uspešan rad i upoznao ih sa aktivnostima lokalne samouprave. Istakao je da se opština Čajetina, po nalogu Ministarstva zdravlja, uključila u finansiranje čajetinskog Doma zdravlja. Ta saradnja rezultirala je realizacijom mnogobrojnih projekata, prvenstveno akcije „Medicinsko selo“, čiji je osnovni cilj približavanje zdravstvene zaštite sugrađanima koji žive u udaljenim selima.

Izvor:Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla