ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Опроштаји на друштвеним мрежама – потреба да се туга подели, али и опасност од превара


 

Упознавање, дружења, рођендани, честитања и објаве веселих вести свакодневно лајкујемо на друштвеним мрежама. А где су веселе вести, ту су и оне тужне. „Фејсбук“ је због тога увео и нове емотиконе, јер такозвани лајк, не иде на неке објаве. Све је више оних који пријатеље преко друштвених мрежа обавештавају о смрти својих најближих и који на тај начин изражавају своју тугу.

Некада смо се опраштали од драгих људи искључиво читуљама у штампи, а данас то радимо и на друштвеним мрежама.

„Нормално је да особа која пролази тај стрес, труаму, компликовану тугу и жалост, просто има потребу да подели ту информацију са пријатељима, или са светом, међутим овде је много важно запитати се који је мотив, дакле да ли је мотив да поделимо нашу тугу, или рањивост, да ли је можда мотив да се носимо са тим болом“, истакла је психотерапеут Александра Ђурић.

„Наиме, сви кажу да је срећа већа, а туга мања кад се подели са драгим људима, а друштвене мреже су само пречица до тих драгих људи, тако да колико год то некада буде узнемирујуће у времену у ком живимо, то је практично нормално“, истакла је психолог Ана Марковић.

Када неко премине, његови пријатељи се од њега опраштају и преко његовог „зида“. Постоји и опција да се Фејсбуку јави да је неко преминуо.

То је уједно и практичан потез, јер стручњаци упозоравају да су неактивни профили мамац за сајбер криминалце који врло лако могу да злоупотребе податке. Чак и Гугл нуди опцију сваком кориснику да на време одлучи шта ће бити са његовим налогом након смрти.

„Ако ми желимо да означимо да је та особа преминула, тако што би на пример хтели да се угаси тај налог, или да се на Фесбуку има опција стави у особе на које имамо сећање, е онда ми то морамо обавестити Фејсбук, или евентуално поткрепити доказом да би тај профил могли тако да поставимо и тада Фејсбук ограничава активности које ми можемо да радимо са тим налогом“, рекао је Лука Милинковић, стручњак за сајбер безбедност.

Не опраштамо се преко мрежа само од породице и пријатеља, већ и од познатих личности које нисмо ни познавали.

Иако неки верују да је довољно поздравити се са неким преко друштвених мрежа, жива реч је незаменљива. Ниједан пост не може да замени загрљај и подршку, која је свима неопходна у најтежим тренуцима.

Фото:shutterstock

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока