ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Опрезно због трактора на локалним путевима

Почетком припрема за пролећну сетву, ових дана је на локалним путевима повећан број трактора, а како је за Тањуг рекао помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић сваке године у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори погине око 30 лица, због чега је важно обратити посебну пажњу и применити посебан опрез.

„Сваке године погине око 30 лица у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори, око 350 буде повређено. Ови подаци нам говоре да морамо детаљно да анализирамо зашто долази до овог проблема, тако да морамо признати да преко 80 одсто наших трактора су стари преко 20 година – имамо акценат на техничку исправност“, рекао је Илић.

Када се анализирају утицајни фактори, додаје Илић, по питању смртног исхода у 60 одсто случајева је то услед превртања трактора, односно саобраћајна незгода са једним возилом.

„Када анализирамо повређене, долазимо до податка да је у преко 50 процената слуачјева то било са најмање два возила, приликом сустизања“, рекао је Илић.

Агенција анализира и период године када се највише дешавају овакве несреће, и Илић истиче да је реч управо о временским приликама са смањеном видљивошћу и кишом – у пролеће и јесен.

„Нарочито у јесењим месецима, а и када су ови месеци када почињу радови, у тим месецима треба обратити посебну пажњу. Такође, проблем је најчешће брзина, у преко 40 одсто случајева утицајни фактор брзина је доминантна. Алкохол такође, и код возача трактора и код осталих учесника у саобраћају“, указао је Илић.

На трећем месту, додаје, је погрешно извођење радње у саобраћају од стране учесника.

„Саветујемо трактористе, нарочито и њихова удружења, да заједничким снагама утичу на возаче трактора – да увек имају исправан трактор, провере да ли имају уређаје за светлосну сигнализацију и да ли су исправни, нарочито оне који омогућавају видљивост од стране других учесника. Свакако да возе без утицаја алкохола, да поштују брзину кретања“, поручио је Илић.

Истиче да је изузетно важно да возачи трактора изврше прецизно уверавање да је одређена радња безбедна.

„Важно је да се прецизно увере да могу безбедно да изврше одређену радњу имајући у виду да су најчешће незгоде због погрешне процене саобраћајне ситуације. Надамо се да ће ови савети нашим драгим пољопривредницима да помогну да буду безбедни у саобраћају“, рекао је Илић.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 13. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА