ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ОПРЕЗ, СЕЗОНА ЈЕ ВИРУСА: Упозорење лекара – На прехладу се „калеме“ алергија и упала миокарда

Прехладу узроковану неким респираторним вирусом 70 одсто пацијената „прегура“ практично без икакве терапије.

Међутим, код 30 одсто људи вирусне инфекције могу да се искомпликују и оставе трајне последице. Најчешћа компликација прехладе је појава бектеријске инфекције, а могућа је да дође и до појачаног развоја алергије, јаких главобоља, свраба коже, упале срчаног мишића…

Доктор Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да више од 300 различитих вируса који узрокују прехладу могу у грлу и носу да „ољуште“ слузокожу ових органа и створе услове за насељавање бактерија:

– Бактеријске компликације могу се јавити у виду бактеријских инфекција грла и носа. Могуће је да дође до ширења бактеријске инфекције у синусе, а могу да се јаве и јаке главобоље, повишена температура, или пак да дође до сталног сливања секрета низ гушу. Ово сливање узрокује јак кашаљ, али и реакцију бронхија у оквиру синобронхијалног синдрома.

Последица прехладе често је и запаљење уха.

– Ова последица се најчешће јавља код деце – каже др Радосављевић. – Једна од могућих компликација упале средњег уха је и пуцање бубне опне, а у најтежим стањима може доћи и до упале кости која се зове мастод.

Наша саговорница каже да се у компликације прехладе убраја и упала главне дисајне цеви, акутни бронхитис и упала плућа. Посебно истиче чињеницу да вирусна инфекција може да „отвори широм врата“ већ присутним алергијама у организму, које могу да се испоље у јачем степену као алергијски ринитис и алергијска астма.

Да прехладу никад не би требало „носити“ на ногама сведочи и чињеница да ослабљен организам могу да нападну вируси који негативно утичу на срце и нервни систем.

– Врло често, респираторни вируси се шире заједно са другим групама вируса, што се назива „тропизам“ – прича др Радосављевић. – То значи да поред вируса прехладе и други вируси нападају организам, и остављају последице на друге органе, најчешће срце и нерве. Као последица може да се јави упала срца или срчане кесе. Неуротропни вируси оштећују нервне ћелије, па могу да настану главобоље, свраб коже, упале нерава, као што су парализе нерава лица или парализе вестибуларног нерва, што узрокује вртоглавицу.

Магазин новости/И.К/Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА