ОГЛАСНА ТАБЛА
ИЗБОРИ 2024 ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Опозиционе странке у Ужицу: Ово што се дешава у Ужицу је равно еколошкој катастрофи (ВИДЕО)

Опозициони народни посланици Народне скупштине Републике Србије из странака Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије, Покрет слободних грађана, Еколошки устанак, Демократска Странка и Ново лице Србије боравли су данас у Ужицу због како су навели озбиљне еколошке кризе узроковане пожаром на депонији Дубоко који угрожава здравље Ужичана да би пружили подршку Ужичанима, а такође још једном је затражена смена локалне власти, менаџмента депоније Дубоко и директорке Завода за јавно здравље Ужице.

Посланик Зелено -левог фронта Радомир Лазовић је навео да је то што се ових дана дешава у Ужицу равно еколошкој катастрофи и да је то разлог због којег су данас у Ужицу да пруже подршку локалним борцима за чист ваздух и здраву животну средину.

– Трпите ово што је несхватљиво, да не може да се санира један пожар. Ово је други пут у два месеца да гори депонија и трује Ужичане. Ми смо одлучили да данас прекинемо кампању у Београду и другим срединама, јер знамо да је важна борба у свакој локалној средини. Немамо права да будемо било где другде него да подржимо вас и вашу борбу, да вас не трује депонија која гори, навео је Лазовић.

 

Он је оценио циничним коментаре да мерења показују да су ствари у реду, да се не отказују културне манифестације, да се деца изводе на улицу и удишу овај вадух.

-Диоксини и фурани се ни не мере. То су канцерогене супстане које су у ваздуху и које сасвим сигурно утичу на здравље грађана у Ужицу, казао је Лазовић и додао да ће обићи депонују и послати поруку да је ово неприхватљиво стање.

Добрица Веселиновић из Зелено-левог фронта је навео да су у Ужице дошли да пошаљу подршку грађанима да они морају да се изборе за боље услове, боље своје локалне средине и будућност у којој ће желети да остану не само у Ужицу, Београду, Чачку већ у Србији.

– По мени најбољи показатељ неуспешности и лоше политике Српске напредне странке може се видете у резултатима пописа који показују да је у претходних 10 година између пола милиона и 750 хиљада људи мање у Србији. Тај тренд ће се наставити ако се заједно не изборимо да живимо у пристојној, уређеној земљи закона у којој се поштује животна средина, људски живот, а не само једна партија. Зато смо ми изабрали борбу и излазимо на изборе 2. јуна, јер свих ових година наша главна порука је да ми од наше земље нећемо одустати, истакао је Веселиновић.

Према речима народног посланика Срђана Миливојевића о томе шта се дешава нису обавештени ни народни посланици, ни грађани Ужица, не зна се шта Ужичани дишу и какве ће то последице имати по њихово здравље.

–Данас бранимо Устав Србије, на шта смо се заклели као народни посланици. Свако има права на здраву животну средину и на правовремено обавештавање о стању животне средине, рекао је Миливојевић.

Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка је навео да ће овој земљи бити боље тек када неко буде робијао за ово што је рађено задњих 12 година и да ће се он трудити било као посланик, еколог или активиста да утиче на то да они који су нас довели довде одговарају.

–Позивам све људе да 2. јуна устану и коначно сменимо злочиначку власт, а да ови који нам причају да све ово што удишете, пијемо и живимо је нормално морају кад тад да одговарају. Ово што се дешава у Ужицу нема више везе са политиком већ са здравом памећу, казао је Јовановић.

Данијела Несторовић из Еколошког устанка је истакла да је актуелна минстарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић прекршила своју заклетву да ће савесно обављати посао минстра, јер грађани Ужица нису информисани о стању загађености, а нису ни благовремено обавештени о санацији те депоније јер је тек сада расписан тендер за набавку средстава за санацију ове депоније.

Испред градског одбора ЗЛФ Ужице и коалиције Бирам борбу, бирам Ужице Владан Синђић је рекао су два пута поновили захтев да градско руководство са менаџментом депоније Дубоко и директорка ЗЗЈЗ Ужице поднесу оставке због дешавања на депонији и скривања информација од јавности и допуштања да грађани удишу загађени ваздух.

-Јуче смо били на Турском потоку који се излива испод депоније Дубоко и он је црне боје, доста пене се ствара ту. Видели смо да су испод тога резервоари за заливање малина, повртњака који се пуне из тог потока. Не знам да ли ико тестира производе са пијаце у Ужицу који долазе из Лужничке долине и које ми једемо, рекао је Синђић.

Он је позвао Владу да наложи градском руковдству из Ужица да поднесу оставке, ако они то не желе да ураде сами, као што је то Влада урадила 2014. године и тако заштите грађане Ужица од тровања које траје већ 11, 12 дана од када гори депонија.

Из Градског одбора Српске напредне странке Ужице су реаговали саопштењем у којем су навели да су мештани у близини депоније Дубоко лажне патриоте, екологе и манипулаторе Миливојевића, Ћуту и Јовановића, који прекинуше кампању у Београду и због хитности ситуације пожурише у Ужице поздравили речима да нису избори цело Ужице да гори ви се не бисте појавили.

Радио Луна

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица