ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Опорезивање фриленсера почиње од данас

Фриленсери ће од 1. јула 2023. године преко истоименог портала моћи да процене да ли испуњавају услове за самоопорезивање.

Према речима представника Удружења Фриленсера и предузетника Србије (УФПС), сајт ће садржати све битне информације за фриленсере, одговоре на најчешћа питања, тест самопроцене и процене прихода као и контакт форму за оне који овде ипак не нађу одговоре на своја питања.

Данас је премијерно представљен нови портал Фриленсери путем којег ће од наредног месеца десетине хиљада грађана Србије моћи да пријаве приходе остварене радећи као „слободњаци“, и уз повољнији порески третман измире обавезе и остваре права на пензијско и здравствено осигурање.

“На порталу је подношење пореске пријаве олакшано јер одговарањем на питања и уносом остварених прихода портал сам генерише пореску пријаву и уплатницу са QR кодом.Рок за подношење пријаве и плаћање обавеза је 30 дана. Напоменули бисмо да од сутра тече рок не само за пријаву за други квартал већ и за први квартал за оне који јос увек нису измирили те обавезе”, наглашавају из УФПС.

У случају да се поднесе пореска пријава, а не уплате обавезе у датом року, након доспећа (30 дана од завршетка квартала) креће да се обрачунава камата на ту суму до измирења обавеза.

На изради самог портала радио је и НАЛЕД чији представници кажу да ће захваљујући сајту корисници моћи и да обрачунају порез и процене да ли они јесу фриленсери наспрам конкретних прихода које су остварили.

“Имаће могућност и да поставе питања за више информација, али и да се пријаве на осигурање путем линка који их упућује на сајт Централног регистра обавезног социјалног осигурања. Уз то, и Министарство финансија израдило је посебан водич за попуњавање пореске пријаве, коју могу поднети у складу са новим режимом самоопорезивања”, наводе из НАЛЕД-а.

Тренутно најкорисније за фриленсере на новом порталу биће отварање налога.

“Оно што ће им у почетку бити сигурно најкорисније и где очекујемо највише посета на порталу јесте могућност отварања налога, јер ће ту фриленсери моћи да воде евиденцију о свим уплатама које добију и да их касније унесу у пореску пријаву. Уз то, ако послују с иностранством портал ће им све уплате у другој валути прерачунавати у динаре што је важно јер ће у пореску пријаву морати да уносе динарски износ”, кажу из НАЛЕД-а.

Извор: бизнис.рс
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета