20.3 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Opasnost od norovirusa opomena za malinare

Predavanje o norovirusu zbog čijeg prisustva je pojačana kontrola izvoza maline iz Srbije održano je hladnjačarima iz zlatiborskog okruga. Patogeni virus koji ugrožava zdravlje ljudi najbolje se sprečava odgovarajućim higijenskim merama.

Norovirus je patogeni virus koji napada sistem za varenje kod čoveka, a kod starijih sa slabijim imunitetom može izazvati i smrt. Često se naziva i bolest prljavih ruku, ili zimska bolest povraćanja, prenosi se zaraženom vodom i hranom, pa prenosnik mogu biti i maline. Zbog kontrole prisustva norovirusa, svaki deseti kamion sa malinama iz Srbije se pregleda prilikom izvoza. Predstavnici instituta za higijenu i tehnologiju vršili su ispitivanja i u zlatiborskom okrugu utvrdivši da norovirusa ima na malinama iz ovog kraja, a najbitnija je prevencija u svim delovima proizvodnog i distributivnog lanca, poručuje mikrobiolog dr Branko Velebit:

– Što se tiče mera kojima se može smanjiti rizik, sigurno ne i potpuno iskoreniti, to su čovek, osoka životinjska – organsko đubrivo i voda. Kada je u pitanju čovek neophodno je primeniti sve mere iz dobre higijenske prakse kako bi se suzbila nehigijena kod berača. Zatim, kada je u pitanju donošenje mera u pogledu voda, potrebno je suzbijanje prodiranja površinskih voda u kaptažne izvore kojima se ispiraju točeća mesta, gajbice, kašete u samim hladnjačama. Osnovna stvar je higijena. Norovorus je patogeni organizam čiji je rezervoar čovek. Nehigijena, počev od pojedinca, sprovođenje higijsnskih mera kod samih berača, zatim higijenske mere tokom otkupa i transporta i u samim hladnjačama. Naravno, ne smemo izgubiti iz vida da se maline distribuiraju na tržištu Evropske unije, tako da očekujemo i rizik prilikom distribuiranja u maloprodaji,

kaže doktor Velebit iz sektora laboratorije Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, koji decenijama radi analize hrane. O detaljima i smanjenju rizika pojavljivanja ove bolesti koja je otkrivena 1968. godine govorilo se na predavanju hladnjačarima iz Zapadne Srbije. S obzirom da je broj malinjaka u porastu u zlatiborskom okrugu koji doprinosi da srpska malina bude u svetskom vrhu, neophodno je znanje o svim potencijalnim opasnostima za pravilnu proizvodnju.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla