Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Oni su neverovatan tandem: Kako zvuči kada deda i unuk zajedno zasviraju gusle

Užice – Kad se začuju srpske gusle niko ne ostaje ravnodušan, koža se naježi, a srce zatreperi i zato su sa pravom upisane u UNESKOVU listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Dragoslav Glavonjić preko 40 godina peva u rimovanom desetercu i kaže da je upravo u tom muziciranju skrivena ona prava i iskrena ljubav prema otadzbini. „Ima dana kad se razočaram, uzmem gusle pa se razgovaram. Kad mi one na krilu zaječe, svake se bolesti leče“, priča i to u stihu Dragoslav.

Od kad zna za sebe zna i za gusle koje su zauzumale počasno mesto u kući, ali i u srcu.
„Na njima su opevani svi bitni događaji u našoj istoriji. Sa njima se budi ljubav prema našim junacima. U mom selu nije bilo domaćinstva koje nije imalo gusle. U hladnim zimskim večerima okupljali smo se i pevali o Kraljević Marku, o majci devet Jugovića i vojvodi Prijezdi“, seća se ovaj penzioner.
Da za gusle nema zime u Srbiji i da će se još dugo pevati o našim herojima dokazuje i Dragoslavov unuk, Vukašin Stanić, koji zajedno sa dedom uči dugačke narodne pesme i peva ih uz gusle iako mu je glas još uvek dečiji.
„Sviram na ovim mojim guslama što mi je napravio deda, dosta vremena mi treba da naučim pesmu, ali čitam red po red i pamtim jer volim“, rekao je ovaj dečak koji kao od šale recituje srpske narodne pesme.

Kaže da je njegovim drugarima prvo bilo čudno što se odlučio za sviranje ovog instrumenta, ali nakon nastupa na jednoj školskoj priredbi svi su ostali u čudu.
„Imao sam veliku tremu kad sam nastupao pred drugarima, ali oni su se svi oduševili i posle priredbe probali da sviraju“, izjavio je Vukašin.

Deda i unuk članovi su Udruženja za očuvanje gusala i narodne muzike „Pravo u žicu“.
„Cilj nam je da pokažemo svu lepotu tog instrumenta i da ga sačuvamo. U udruženju je 10 dečaka koji sa puno ljubavi i radoznalosti uče da sviraju, a pored njih okupili smo i nekoliko strajih guslara, ali i entuzijaste i poštovaoce srpskih gusala“, rekla je Ivana Ivanović koordinaror udruženja „Pravo u žicu“ iz Užica.

Inače, gusle ne poznaju note i zato su jedan od najjednostavnijih instrumenta, ali zato glas pevača mora da se uskladi sa tonom, a sviranje mora biti ravnomerno sa stihovima.

„Najbolje gusle prave se od planinskog javora, one najbolji zvuk daju, nije ih teško napraviti, a vrlo je važno koji simbol staviti na kraju, pa je tako na vrhu mojih uvek orao koji simbolizuje srpstvo i pobedu“, rekao je Dragoslav koji je do sad napravio oko 40 gusala.

I dok Dragoslav sa unukom uči pesme iz Antologije narodnih pesama, neki guslari sada sklapaju i svoje stihove o stvarnim današnjim događijama, pa je pitanje ko će biti junaci ovih pesama u budućnosti i o čijem će se herojstvu pričati.

Izvor: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Dok je Užica živeće Antara“ : Užičani se dirljivim porukama opraštaju od Radomira Antića

Oglasna Tabla

Još 2 nova slučaja u Zlatiborskom okrugu, Užice i dalje 4 zaražena

Oglasna Tabla

Aktivnosti Gorske službe spasavanja Požega u vreme koronavirusa

Oglasna Tabla

Još 292 obolelih od korone, sedmoro preminulo u poslednjih 24 časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje poljoprivrednih proizvođača tokom trajanja policijskog časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje u vreme policijskog časa radi pružanja medicinske pomoći bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima

Oglasna Tabla

U Institutu Dedinje zaraženo 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata: Nije bilo mesta u COVID bolnici

Oglasna Tabla

Kako ćemo slaviti Uskrs za dve nedelje

Oglasna Tabla

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla