9 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE

OLIVERA JEVTIĆ PRVA ZVEZDA BEOGRADKOG MARATONA

CECA

Olivera Jevtic, petostruka olimpijka, višestruka najbolja sportistkinja Srbije, višestruka prvakinja Balkana, vicešampionka Evrope u maratonu iz 2006, šestoplasirana na Olimpijskim igrama 2004. i osmoplasirana na Svetskom prvenstvu 2003. godine, na Beogradskom maratonu trčala je 10 puta polumaraton i zabeležila osam pobeda i dva puta maraton i oba puta pobedila (2007, 2013). U subotu 22. aprila treći put će trčati maraton – kao i svi ostali – prvi put na novoj stazi.

„Spremala sam se da istrčim dobar maraton u aprilu, imala sam dobre provere na polumaratonima u Splitu, Staroj Zagori i Jagodini i to su bile trke na 1:15. Mislim da u optimalnim uslovima mogu da pretrčim maraton za 2:32, a za to potrebna je brza staza, dobri vremenski uslovi i odgovarajuća konkurencija. Dovela sam iz Kenije kvalitetnog pejsmekera da mi bude logistička podrška na treninzima i u trci. On najbolje osluškuje svoje zemljakinje, a meni je važno da završim trku i da budem malo ispred Kenijki. Malo se šalim, ali ne sasvim. Da ne verujem u sebe ne bih dolazila na Beogradski maraton” kaže Olivera Jevtić, naša rekorderka u maratonu (2:25,23) i polumaratonu (1:09,18)

O debiju na novoj stazi Olivera Jevtić je rekla:

„Ne verujem da će nova staza mnogo uticati na rezultat, pogotovo ne negativno, jer verujem da su organizatori o tome razmišljali. Meni je svaka trasa koja ide beogradskim bulevarima dobra. Beogradjani znaju da podrže maratonce kada im je teško i to očekujem i ovog puta od publike pored staze”.

Na startu maratona uz Jevtićevu naći će se i Marijana Čegar Lukić, Nataša Ćulafić, Nora Trklja i Teodora Simović.
Mariana Čegar Lukić je aktuelna i višestruka prvakinja Srbije u ovoj discipline, lični rekord (2:42,46) postigla je baš na Beogradskom maratonu, a početkom aprila pobedila je na prvom maratonu u Jagodini s 3:10,11. Natasha Culafic je prošle godine u Torinu na maratonskom debiju s 2:56,52 osvojila osmo mesto na CISM Svetskom vojnom prvenstvu u maratonu. Nora Trklja je četvrta naša maratonka u 2016. s ličnim rekordom od 3:04,55, a Teodora Simović, reprezentativka Srbije na dugim prugama debitovaće na stazi od 42.195 m na 30. Beogradskom maratonu i od nje se očekuje dobar rezultat.

Naše elitne trkače u maratonu predvodi Darko Zivanovic, a tu su i Kristijan Stosic i Sinisa Radivojevic.

„Video sam novu stazu, mislim da je zanimljivija od prethone tako da će biti pravo osveženje za trkače, a to važi i za vremenske uslove koji su najavljeni. Završio sam devetonedeljni ciklus treninga za maraton, uglavnom sam zadovoljan urađenim i pokušaću to da prenesem na stazu” rekao je naš olimpijac iz Londona 2012. Darko Živanović, koji je lični rekord od 2:17,11 postigao u Roterdamu 2012. a prošle godine s 2:21,56 je najbolji na našoj rang-listi u 2016. Na Beogradskom martonu još nije trčao na 42.195 m, ali je tri puta pobedio u polumaratonu (2013, 2014, 2016).
Kristijan Stošić, poznat i kao ultra maratonac, je drugi na rang-listi u maratonu za 2016. s 2:29,03, pobedio je na polumaratonu u Beogradu 2012. a 2013. bio je 6. u maratonu. Siniša Radivojević je za samo dve godine treninga na maratonskom debiju prošle godine postao prvak Srbije s 2:38,35…

U ženskom polumaratonu trčaće Ana Subotic, olimpijka iz Londona, koja se trčanju vraća pošto je zbog zdravstvenih problema morala da propusti nastup u Riju za koji je normu ispunila u Roterdamu s 2:36,49 i zauzela prvo mesto na našoj rang-listi u 2016. Pobeđivala je u polumaratonskoj trci na Beogradskom maratonu 2006, 2012, 2013. i 2015. a 2014. bila je četvrta u maratonu.
U muškom polumaratonu startovaće pobednik iz 2015. Velimir Bojovic, čiji je lični rekord 1:07,01, zatim Miloš Milovanović, „bronzani” s prošlogodišnjeg prvenstva Balkana u maratonu s 2:33,41, kao i Marko Rankovic koji uspehe na uličnim trkama širom Srbije želi da nastavi na polumaratonu na 30. Beogradskom maratonu 22. aprila.

a

 

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla