15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

OKUPLJANJE EKIPE FILMA „KUM“, 45 GODINA OD PREMIJERE

Ekipa kultnog filma „Kum“ Frensisa Forda Kopole okupila se u „Rejdio siti mjuzik holu“ u Njujorku, povodom 45 godina od premijere tog filmskog klasika.

Okupljanje ekipe filma „Kum“, 45 godina od premijere

U prostoru uređenom da podseća na biblioteku don Korleonea sa portretom Marlona Branda koji je za ulogu mafijaškog bosa dobio Oskara, Kopola i glumci Al Paćino, Robert Duval, Džejms Kan, Dajana Kiton, Talija Šajer i Robert de Niro još jednom su se okupili, prenose strane agencije.

Ekipa filma „Kum“, 45 godina kasnije

Veče je organizovao De Niro na zatvaranju svog filmskog festival „Trajbeka“ i tom prilikom su prikazana i prva dva dela Kuma o moćnoj njujorškoj mafijaškoj porodici, a Kopola se osvrnuo na zanimljivosti sa početka snimanja.

Svi su se prisetili vremena kada je Kopola bio mladi, još neafirmisani reditelj, Paćino nepoznati pozorišni glumac i kada je samo nekolicina mislila da je bestseler Marija Puza dobar materijal za film.

„Bio sam razočaran kada sam prvi put pročitao Puzovu knjigu jer je bila preobimna“, izjavio je Kopola, nazvavši je šundom.

Kada je počelo snimanje, pojavile su se glasine da će smeniti Kopolu, a producent „Paramaunt pikčersa“ nije želeo ni Branda, ni Paćina.

Brando je izneo svoju ulogu kada je napunio usta vatom kako bi don Korleone izgledao „kao buldog“, čak je i usvojio taj „škripavi šapat“ kako bi dočarao mafijaškog bosa.

„Potpuno se pretvorio u lik koji tumači“, rekao je Kopola.

Legendarna je i Kopolina borba da angažuje Paćina u ulozi Majkla Korleonea.

Kako bi ubedio studio, Al Paćino je rekao da je prošao više audicija nego što može da se seti, čak je i rekao Kopoli: „U redu je. Sarađivaćemo nekom drugom prilikom. Ima i drugih stvari da se rade“.

Ali Kopola je bio uporan i uspeo u svojoj ideji da Paćino tumači jednog od članova porodice Korleone, dok je Paćino sada priznao da je bio skeptičan i razmišljao da to i nije tako dobra uloga, čak je u jednom trenutku pomislio da će to biti najgori film ikad snimljen.

Kopola se prisetio i da su ga tada u studiju „Em-Dži-Em“ pitali kako misli da napravi film koji je umetnički kvalitetan i finansijski isplativ, na šta je slavni režiser odgovorio: „Rizikujući“.

Kopola (sredina) i glumci Dajana Kiton, Robert de Niro, Robert Duval, Džejms Kan, Al Paćino, Talija Šajer

Kopola (sredina) i glumci Dajana Kiton, Robert de Niro, Robert Duval, Džejms Kan, Al Paćino, Talija Šajer

Mnogo se zanimljivih priča sa snimanja čulo na proslavi 45 godina filma Kum.

Nije jedino Brando (1924-2004) nedostajao na proslavi, članovi ekipe su se prisetili i Džona Kazala (1935-1978) koji je tumačio Freda Korleonea, kao i direktora fotografije Gordona Vilisa (1931-2014).

Kopola: „Kum“ danas ne bi mogao da bude snimljen

Frensis Ford Kopola, koji je režirao film Kum, ocenio je da film danas ne bi mogao da bude snimljen jer bi svaki studio odbio takav projekat, javlja Beta.

Kopola je podsetio da je prvi deo filma koštao šest miliona dolara, a drugi deo između 11 i 12 miliona dolara, dodajući i da bi takav projekat zahtevao veliki studio za snimanje.

„Sada neki studio prihvata samo snimanje filmova koji će imati nastavke ili filmove inspirisane svetom stripa“, rekao je reditelj.

Nekoliko nedelja pre početka zvaničnog početka snimanja, kružile su glasine da bi Kopola mogao da bude zamenjen drugim rediteljem. Film je prvobitno bio poveren Serđu Leoneu, koji je, međutim, odbio da ga režira.

Film je izabran i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD. Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, posle Građanina Kejna Orsona Velsa.

Kum je na spisku deset najboljih filmova svih vremena.

Izvor:rts.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla