OGLASNA TABLA
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Окривљени за несрећу у којој је погинула Ива (13) био под дејством лекова: И поред терапије имао дозволу

Окривљеном Д.Ј. је изречена мера безбедности „обавезно психијатријско лечење и чување у здравственој установи“ и одузета возачка дозвола
Мештани Луновог Села код Ужица недавно су обележили годшњицу страдања Иве М. (13), која је прошле године подлегла повредама задобијеним у несрећи у којој је учествовао возач Д.Ј. (65). На зиду основне школе, у коју је девојчица ишла, освануо је прелеп мурал са њеним ликом.

Сећања на Иву живе сваког дана, као и питање – да ли је нерећа могла да буде спречена?

Окривљеном да је изазвао фаталну саобраћајку, тако што је својим возилом налетео на Иву, у близини њене породичне куће, Д.Ј. је одређена мера безбедности „обавезно психијатријско лечење и чување у здравственој установи“, наводи се у решењу Апелационог суда у Крагујевцу, које нам је доставило Више јавно тужилаштво у Ужицу.

„Истим решењем је према окривљеном изречена мера безбедности забрана управљања моторним возилом „Б“ категорије у трајању од пет година“, наведено је.

Оно што је истрагом утврђено јесте и то да је окривљени Д.Ј. пре вожње конзумирао супстанце које су утицале на његову способност управљања возилом, те да је био у „стању омамљености услед дејства бензодиазепина“.

Још један од закључака указује да је способност Д.Ј. да управља моторним возилом била озбиљно доведена у питање, будући да је вештачењем показано да имао симптоме психоорганске разградње личности тј. „да болује душевне од болести органски суманути поремећај сличан схизофренији“.

Иначе, како се наводи у образложењу, окривљени за несрећу је и раније током живота испољавао склоности на неприлагођеном понашању, а касније је имао и „поремећаје у психичком функционисању“. У наводима стоји да је пре око три деценије психијатријски лечен у затвору због крађе у Италији. Године 2014. започео је лечење у Општој боници у Ужицу, након што се жалио несаницу, нервозу, напетост и страхове.

При последњем контролном прегледу, неколико месеци пре несреће, окривљени је навео да је користио алкохол уз терапију, „те је објективни налаз гласио ‘парцијална ремисија уз медикацију’, а дат му је савет у смислу апсолутне забране пијења свих врста пића која у себи садрже алкохол“, наводи се.

Због свега наведеног, суд је утврдио да је окривљени Д.Ј. несрећу изазвао у „неурачунљивом стању“, због чега му је утврђена већ поменута казна.

„Правда никада не може бити задовољена“
Како је могуће да је окривљени Д.Ј, поред прописане терапије и утврђене дијагнозе, имао возачку дозволу и управљао возилом, питање је које је за родитеље мале Иве остало недокучено.

Како смо раније писали, првих неколико дана након несреће, Ивини родитељи нису знали готово ништа о човеку који им је прегазио дете.

– Не верујем да бих га сада препознала, али деловао као да је неурачунљив и пијан. Одмах је притворен и ми о њему нисмо знали ништа до суђења. Међутим, одмах након Ивине смрти почели смо да добијамо позиве тзв. адвоката који су нам нудили своје услуге и говорили нам како имамо право да за све што се десило наплатимо неке велике паре. Стварно не знам о чему се ради и нисам хтела да улазим у било какве дијалоге са њима. На крају су почели да прете и да се свађају са нама док их нисмо пријавили – рекла је тада мајка Биљана.

Онда су кренула мукотрпна суђења, на која је одлазио Ивин отац.

– На крају му је одређена казна, некакав неограничен надзор лекара, што у преводу значи да ће он остати у тој затворској болници неограничено. Мој осећај је такав да правда ту никад не може бити задовољена, али ми ћемо даље ићи са том причом – рекао је отац Бошко.

Ивина мајка, како нам је и сама нагласила, настоји да остане јака, иако је бол за изгубљеним дететом увек присутна.

– Годину дана је прошло. Нама родитељима и најближој породици ће увек бити као да се све то десило јуче. Каква год казна буде за тог човека, нама то не мења ствар. Нашег детета нема. Овакве ствари се, нажалост дешавају сваки дан. Него, ето, ми све мислимо да је то тамо негде. Све мислимо „неће мене“. Зато користим прилику да апелујем на све људе, када виде пијаног или неурачунљивог човека, највећи севап који могу да ураде јесте да га одмах пријаве јер тако спасавају њега и животе ко зна колико деце и људи.

Јасно прописана забрана
Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, возач који је неспособан за безбедно управљање возилом, односно у толикој мери уморан, односно болестан или је у таквом психичком стању да није способан да безбедно управља возилом, не сме да управља возилом у саобраћају.

„Возач не сме да управља возилом у саобраћају на путу нити да почне да управља возилом ако је под дејством алкохола и /или психоактивних супстанци“, стоји у закону.

Такође, исти закон подразумева и одузимање возачке дозволе уколико возач изазове смрт лица.

У поменутом случају примењен је и члан 22. Кривичног законика Србије који одређује да „кривица постоји ако је учинилац у време када је учинио кривично дело био урачунљив и поступао са умишљајем, а био је свестан или је био дужан и могао бити свестан да је његово дело забрањено, као и члан 81. у коме се наводи да ће „суд изрећи обавезно лечење и чување у здравственој установи учиниоцу који је у стању неурачунљивости учинио противправно дело предвиђено у закону као кривично дело“.

Izvor: telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

Oglasna Tabla

Прво вече Фестивала „деца међу нарцисима“ посвећено Михајлу Ћуповићу (видео)

Oglasna Tabla

Почиње традиционална „ДДОР Олимпијска стаза“

Oglasna Tabla

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

Oglasna Tabla

Где је у Србији храна најјефтинија, а где најскупља?

Oglasna Tabla

Објављене цене горива које ће важити до следећег петка

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу 21. мај

Oglasna Tabla

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla