Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Огласи у Србији пуни плацева са извориштима воде

Кажу да ће будући светски ратови, и то у не баш далекој будућности, водити не због нафте и гаса, него због воде.

Ипак, чини се да у том смислу Србија не би требало да брине, јер је са више од 400 изворишта у првих педесет земаља на свету које имају велике резерве пијаће воде. А да нам “прелива”, показује и све већи број огласа у којима се на продају нуде плацеви са изворима воде

У огласницима у понуди су имања која су погодна за градњу туристичких насеља, бављење пољопривредом или пак за сопствене потребе, а цене се крећу од неколико десетина хиљада па и до више од милион евра. Потражња је, кажу продавци, велика. Ипак, треба имати у виду и да су, према нашим законима, сва изворишта воде у власништву државе, без обзира да ли се налазе на приватној парцели, као и да је за експлоатацију, чак и воде за пиће, неопходна водна дозвола.

На 30 километара од Копаоника, у близини Јошаничке бање, продаје се плац површине 22 ха, са два извора пијаће воде, по цени од 1,1 милион евра. Већи део плаца је, како се наводи у огласу, под храстовом шумом. Агент Ана Трифуновић каже да има заинтересованих за куповину, с обзиром да је плац намењен за градњу туристичких насеља и етно села, а изнад плаца се налази и скијалиште.

На Златибору, у близини Златиборских конака, продаје се 13 ари земљишта по цени од 5.000 евра па ару, са боровом шумом и природним изворима минералне воде. Власница каже да је цело брдо на којем се налази плац има изворе воде, али да они нису избушени.

Има случајева и да се продају само извори, па тако Властимир Илић који живи у Аустрији продаје извор воде код Шапца. Како стоји у огласу, вода је одлична за флаширање или производњу сокова, а цена је по договору.

На продају се нуде и плацеви не само са пијаћим, већ и геотермалним водама. Један од дефинитивно најзанимљивијих огласа за продају када је реч о геотермалним водама је “Лекин салаш”, који власник, како каже, продаје “јер више нема намеру да ради, а деца неће”.

Овај салаш је специфичан јер укључује чак два језера богата разном речном рибом, која напаја 292 метара дубок извор воде са протоком 8 литара/секунди и температуром од 25,5 степени. Салаш који се простире на 3,57 ха поред Саве, на 4 км од Сремске Митровице, обухвата и две стамбене куће, шталу, пушницу и опремљени ресторан. Како каже власник који салаш продаје за 650.000 евра, цео салаш се снабдева спроведеном водом из извора и струјом са соларних панела, па је самоодржив.

Извор: eKапија

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА