ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржане X „Песничке ватре златиборске“

Десета јубиларна културна манифестација „Песничке ватре златиборске“ одржана је на Златибору у недељу 22. октобра 2023. године, у част 130. годишњице рођења Милоша Црњанског.

 

По традицији, манифестација је започела симболичним паљењем ватре на Шуматном брду. Ове године, у славу Црњанског, ватру је запалио песник Селимир Радуловић, добитник Повеље „Песничких ватри“.

Програм је настављен у Културном центру Златибор, где је овогодишњи добитник и званично примио Повељу, коју му је уручио председник општине Чајетина Милан Стаматовић. Стаматовић је изразио задовољство што се обележавање 130 година златиборског туризма може повезати и са темом ове манифестације, прославом јубилеја од рођења нашег великог песника, романописца, приповедача и драматурга Милоша Црњанског.

Песник Селимир Радуловић објавио је осам књига, добитник је Вукове награде, Награде „Ђура Јакшић“, Змајеве награде и многих других. Овом приликом захвалио се на домаћинском односу који је у корену нашег српског бића и публици изрецитовао своју песму „Пјесма је молитва“. Изразио је своју емоцију љубави према песми кроз стих: „Рађање истинске пјесме поистовјећујем с кретом облака, силног, док излива обиље капи, кишних, или с кретом сунца, радосног, док се, изјутра, на небу утврђује! Као и молитва – и пјесма је дисање“.

Славни глумац, продуцент, редитељ и писац Лазар Ристовски рецитовао добро познату песму „Стражилово“. Нагласио је да га много тога везује са Милошем Црњанским, а између осталог и град Сомбор, где је Ристовски завршио Учитељску школу, а уједно и место где је одштампана прва песма Црњанског.

Стихове добитника Повеље говорили су Првак драме Ужичког народног позоришта Слободан Љубичић и ученица Угоститељско туристичке школе из Чајетине Јелена Ковачевић. Председник Матице српске Др Драган Станић анализирао је, по његовом мишљењу, најбољу Радуловићеву поему – „Седам малих дрхтаја“. Уз песникиње из општине домаћина, Мирјану Ранковић Луковић и Марију Вуловић, у прогарму су учествовали и песници који бораве у Србији на Међународном сусрету писаца: Елена Буевич из Украјине, Чедомир Вукићевић и Новица Ђурић из Црне Горе. Програм је употпунио наступ Дечијег хора „Млађани грађани“.

Манифестацију су успешно организовали општина Чајетина, Туристичка организација Златибор и Удружење „Међународни фестивал спортског филма Златибор“.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА