Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

Радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну реализоване су од 10. до 13. августа 2022. Радионицу је организовала Снежана Томић музејски саветник, а занат је демонстрирао лончар из Злакусе, Милојко Никитовић.

Иначе, Удружење „Злакушка грнчарија“ основано је 2011. године у Злакуси са циљем упознавања, неговања и очувања традиције старог грнчарског заната карактеристичног за село Злакусу.Злакуска грнчарија један је од производа из Србије који има заштиту географског порекла од стране УНЕСКО-а. Грнчари из овог краја кажу да су начин припреме наследили од својих предака, а тајна заната због којег су, верују, њихови производи препознатљиви свуда у свету лежи у важном елементу у прављењу производа – минералу калцит који се некада користио и у исхрани стоке. Због овог елемента, храна припремана у посудама које су с пажњом и стрпљењем обликовале и стварале веште руке грнчара, има јединствен укус.

Злакуска лончарија уврштена је 2012. године у Национални регистар на листу нематеријалног културног наслеђа Србије.Подручје заштите обухвата села: Злакуса, Рупљево, Горјани, Радовци, Здравчићи и Врањани.

Због свега овога годинама уназад Музеј „Старо село“ Сирогојно сарађује са грнчарина из Злакусе са истим циљем: очувањем традиције и културе српског народа. Радионице су биле подједнако занимљиве и деци и одраслима, а присуствовали су им са задовољством посетиоци „Старог село“ међу којима је било и страних држављана.

М.Ранковић Луковић

Златиборпресс / Фотографије: „Старо село“ Сирогојно

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА