6.3 C
Uzice
децембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Održana „Uskršnja tucijada“ u Krivoj Reci

Isped hrama Ognjene Marije u Krivoj Reci na Drugi Vaskrs, nakon bogosluženja po prvi put je organizovana tucijada, takmičenje u kucanju uskršnjim jajima. Cilj ovog događaja, po rečima organizatora, je očuvanje vere, tradicije i običaja. U takmičenju su učestvovale različite generacije a u najmlađoj konkurenciji pobedu je odnela Mina Ivanović.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs svečano je dočekan i u selu Kriva Reka. Drugog dana Vaskrsa, nakon liturgije, ispred crkve Ognjene Marije organizovana je tucijada, koju je pokrenuo Turistički savez Kriva Reka uz podršku ljudi dobre volje. Za ovo takmičenje najviše su se interesovali najmlađi, a nagrada za najtvrđe jaje pripala je Mini Ivanović. Ona je na poklon dobila ikonu Bogorodice.

„Pokušavamo da okupimo građane, naročito mlade, da pokažemo da smo čuvaoci tradicije i vere. Veliki broj prisutnih pokazuje da svako selo u našem kraju mora da ima neke aktivnosti. Ovo je jedna od aktivnosti koja je bila započeta u prethodnom periodu, a sada se nastavlja. Turistički savez Kriva Reka je organizovao sajam poljoprivrede, akcije dobrovoljnog davanja krvi, novogodišnje poselo, a sada i tucijadu. U maju planiramo prvu krivorečku kosidbu“, kaže jedan od organizatora Mićo Ristanović.

Ideju da se ove godine organizuje prva krivorečka kosidba meštani ovog sela rado su prihvatili. Neki od njih već su se uključili i dali svoj doprinos u organizaciji ovog događaja.

„Pojedinci su već obezbedili livade i kosce. Kosidba će krenuti ispred hrama Ognjene Marije, a mi ćemo pokušati da okupimo ljude, da ih animiramo i da pokažemo svetu da je selo i čajetinska opština veoma bogata i sa ljudima i sa mladima“, dodaje Ristanović.

Prigodne nagrade svojim kućama poneli su i ostali učesnici tucijade, a ovaj najveći hrišćanski praznik nastavili da slave u krugu svojih porodica.

  

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla

Kremast i mlečan sutlijaš kakav je samo baka znala da napravi

Oglasna Tabla

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Oglasna Tabla

Majk Tajson oduševljen srpskom slikom: umetnik iz Užica ovekovečio boksera na lipovoj dasci!

Oglasna Tabla

Koliko će nas u 2020. koštati registracija automobila?

Oglasna Tabla

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla

Danas pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na visokim planinama moguć slab sneg

Oglasna Tabla