13.3 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Održana „Uskršnja tucijada“ u Krivoj Reci

Isped hrama Ognjene Marije u Krivoj Reci na Drugi Vaskrs, nakon bogosluženja po prvi put je organizovana tucijada, takmičenje u kucanju uskršnjim jajima. Cilj ovog događaja, po rečima organizatora, je očuvanje vere, tradicije i običaja. U takmičenju su učestvovale različite generacije a u najmlađoj konkurenciji pobedu je odnela Mina Ivanović.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs svečano je dočekan i u selu Kriva Reka. Drugog dana Vaskrsa, nakon liturgije, ispred crkve Ognjene Marije organizovana je tucijada, koju je pokrenuo Turistički savez Kriva Reka uz podršku ljudi dobre volje. Za ovo takmičenje najviše su se interesovali najmlađi, a nagrada za najtvrđe jaje pripala je Mini Ivanović. Ona je na poklon dobila ikonu Bogorodice.

„Pokušavamo da okupimo građane, naročito mlade, da pokažemo da smo čuvaoci tradicije i vere. Veliki broj prisutnih pokazuje da svako selo u našem kraju mora da ima neke aktivnosti. Ovo je jedna od aktivnosti koja je bila započeta u prethodnom periodu, a sada se nastavlja. Turistički savez Kriva Reka je organizovao sajam poljoprivrede, akcije dobrovoljnog davanja krvi, novogodišnje poselo, a sada i tucijadu. U maju planiramo prvu krivorečku kosidbu“, kaže jedan od organizatora Mićo Ristanović.

Ideju da se ove godine organizuje prva krivorečka kosidba meštani ovog sela rado su prihvatili. Neki od njih već su se uključili i dali svoj doprinos u organizaciji ovog događaja.

„Pojedinci su već obezbedili livade i kosce. Kosidba će krenuti ispred hrama Ognjene Marije, a mi ćemo pokušati da okupimo ljude, da ih animiramo i da pokažemo svetu da je selo i čajetinska opština veoma bogata i sa ljudima i sa mladima“, dodaje Ristanović.

Prigodne nagrade svojim kućama poneli su i ostali učesnici tucijade, a ovaj najveći hrišćanski praznik nastavili da slave u krugu svojih porodica.

  

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla