ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Одржана трибина под називом “Камен у грађењу сећања- Драгинац”

У свечаној сали градске куће, 29. новембра са почетком у 18 часова, одржана је трибина под називом “Камен у грађењу сећања- Драгинац”. Пуковник Драган Крсмановић је младима, али и свим осталим присутним гостима, говори о потресном догађају из Другог светског рата.

Наиме 14. октобра 1941. у селима у долини реке Јадар (Драгинцу, Коренити, Великом Селу, Цикотама…) војска Нацистичке Немачке је стрељала око 2.950 људи из Мачве и Поцераја.

У Драгинцу је на више места, у складу са заповешћу Адолфа Хитлера да се на окупираним подручјима за једног убијеног немачког војника стреља 100, а за рањеног 50 цивила, убијено око 2677 људи. Најмлађа жртва била је стара свега три дана. Ово је био први покољ који су немачке снаге извеле у окупираној Србији. Ови људи нису пружали никакав отпор, нису се опирали и бунили, већина их је стрељана на превару. Стрељани су за пример устаницима- коју чак нису ни били из Драгинца. За овај злочин нико није одговарао, он је, по својој масовности, превазишао злочине у Крагујевцу и Краљеву.

Стефан Грујић, оснивач Уније ужичких средњошколаца

Драган је такође разговара са младима, одговарао на њихова питања и у њима покушао да пробуди националну свест- ми јесмо народ који је пуно страдао, али смо исто тако народ који је пуно побеђивао много бројније и оружано јаче од себе. Чак и када смо били под туђом влашћу, били смо духом слободни. Не смемо заборавити да је наша Студеница од Биг Бена, Ајфеловог торња и Сагаде Фамилије старија 700 година… чак и од саме Америке око 200 година… О потресном догађају у Драгинцу у долини Јадра многи историчари мало знају, а шира јавност и не зна.

Коло српских сестара и Унија ужичких средњошколаца су подржали трибину. Председница Кола српских сестара Слободанка Мира Станковић Ћирковић је исказала завовољатво и захвалност, али и подршку младим средњошколцима, Коло има искуства у хуманитарном раду, и траје више од 30 година, Унија је млада организација која је за кратко време постигла огромне успехе.

На самом почетку трибине у знак добродошлице обратио је се и адвокат Радован Новаковић , покретач акције “Ужице за Космет“ оснивач  организације Уније студената Ужица, чији је председник био до 2017. Један од иницијатора Фондације “Заједно за младе”.

Након Радована, реч је добио Стефан Грујић студент четврте године Правног факултета, оснивач Уније ужичких средњошколаца. Он се, као и Радован, залаже за то да се код младих подстакне развој националне свести и продуби духовност кроз одржавање оваквих трибина.

У улози модератора била је Николина Лазић, ученица трећег разреда Ужичке гимназије, природно-математичког смера, чланица Кола српских сестара и Уније Ужичких средњошколаца.

Ова трибина није била само комеморативно подсећање на невине жртве већ и осветљавање узрока и последица овог злочина. Без мржње према другима, без позива на освету али јасно и непристрасно – прећуткујући злочине ми постајемо саучесницима у будућим. Наш крај је много пута платио цену слободе и дужни смо да младима предочимо истину како би их сазнања о њој заштитила у будућности.

Злочинац је регуларна немачка војска. Сећање нам служи да се боље оријентишемо у новим ситуацијама.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА