17.8 C
Uzice
август 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ODRŽANA „SVESRPSKA MOBA NA ZLATIBORU“ (VIDEO)

PUNA KUCA

Uprkos kiši, više od hiljadu ljudi učestvovalo je na drugoj Svesrpskoj narodnoj mobi na Zlatiboru kojom je nastavljena izgradnja Zlatne gondole, koja bi trebalo da, kad bude izgrađena, bude najveća na svetu.

Za razliku od prethodne mobe, kad je izgradnja gondole simbolično počela „krampom i lopatom“, na prvomajskoj radnoj akciji korišćena je i građevinska mehanizacija.

Osim Zlatiboraca, u mobi su učestvovali građani iz svih krajeva Srbije, a podršku radnoj akciji dali su i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici vojnog i policijskog sindikata, udruženja studenata iz Užica i gosti iz Rusije i Kine.
Najbrojniji „dobrovoljci“, posle Zlatiboraca, bili su gosti iz Arilja, koji su nosili majice sa likom predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića i natpisom „Arilje za Stamata“.

Pre i za vreme mobe, sa razglasa je odjekivala muzika trubačkog orkestra Dejana Petrovića, pobednika Guče, prošarana srpskim rodoljubivim pesmama, a pristigli građani su se mogli okrepiti vodom, sokovima i domaćom rakijom.

Pre otvaranja mobe, okupljenima se obratio i predstavnik srpske dijaspore iz Njujorka Milivoje Đukanović koji je, tokom govora simbolično skinuo kaubojski šešir „stetson“ i zamenio ga šajkačom, a svoje izlaganje je završio parolom: „Srbija od Zlatibora do Tokija, preko Njujorka“.
Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je razlog za mobu i izgradnju gondole „očuvanje zemlje i vode“ kako omladina više ne bi bežala iz zemlje. On je istakao da je društvena imovina raskrčmena, da se sada krčmi i državna i da je zadatak svih Srba da to spreče.

„Ostaje nam da krenemo u odlučujuću borbu da sačuvamo to što nam je ostalo, a ostalo nam je dovoljno za mlade“, rekao je Stamatović otvarajući mobu.

Predsednik Opštine Čajetina je podsetio da deset godina država Srbija izbegava da izda građevinsku dozvolu za Gondolu i da su ga čelnici republičke vlasti svaki put kad je dizao glas optuživali da je „ukrajinski špijun“, iako mu je Ukrajina zabranila ulazak u zemlju na pet godina, kao i da je šef crnogorske mafije, ali da je spreman da im sve oprosti.

„Sve ćemo im to oprostiti, ali im ne možemo oprostiti što nam uskraćuju pravo na rad. Ako do Đurđevdana ne dobijemo građevinsku dozvolu, pozivam vas da odemo u Ministarstvo građevine i tamo zatražimo dozvolu“, rekao je Stamatović i dodao da im je obaveza da nastave sa radnim akcijama.

Izvor:sputniknews.com
Foto: Agencija Zoom

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas počinje V Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Počela pretprodaja kompleta karata za 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Oglasna Tabla

Narodna biblioteka Užice obeležila slavu i 163 godine od osnivanja

Oglasna Tabla