ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржана Свечана седница Скупштине града Ужица

Свечану седницу посвећену 9.октобру – Дану града Ужица, отворио је председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић који је поздравио све присутне и пожелео им добродошлицу у Ужице.

“Добро дошли у „град чије улице и чија предања из генерације у генерацију делимо, читавог живота освајамо, у град који је увек старији од свих нас. Он је као Попино “Непочин поље”, у ком су истовремено на делу сва времена и сва лица из интимне и колективне меморије, како то забележи писац Зоран Јеремић. Добро дошли у град у коме се његови становници могу спорити око много тога, али свима је Ужице светиња”.

Добродошлицу министрима и представницима Владе Републике Србије, амбасада Русије и Казахстана, народним посланицима у Супштини Републике Србије, одборницима градске скупштине, делегацијама збратимљених градова, војске, полиције, СПЦ, политичких странка, невладиних организација и удружења грађана, као и представницима предузећа, државних органа, установа, школа,  високог образовања, приватног предузетништва, месних заједница и осталих организација и заједница и свим присутнима пожелела је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Уз захвалност свима који са Ужичанима деле радост поводом Дана града, ентузијазам и визију будућности какву Ужице заслужује, она је подсетила на најважније реализоване појекте у протеклих годину дана.

Клисура Ђетиње је проглашена заштићеним подручјем, а у функцији су однедавно туристички возићи на електрични погон који саобраћају на релацији Градска плажа – Стапарска Бања. Завршена је реконструкција Зелене пијаце, проширен капацитет коначишта Град, реконструисан парк испред Граског културног центра, као и дечији базен на Градској плажи. Извршена је комплетна реконструкција неколико градских улица, асфалтирана је десетина километара у ужичким селима, а приводе се крају радови на фекалној канализацији у насељу Турица. Комплетно је реконструисана школа у Гостиници, извршена енергетска санација и реконструкција ОШ “Нада Матић” и одељења ОШ “Алекса Дејовић” у Крвавцима. Санирана је фасада ОШ “Душан Јерковић”, а у току је санација крова на овај школи. Ускоро почињу радови на комлетној рекоснтрукцији “Прве основне школе краља Петра II”.
Приоритет нам је увек брига о најмлађима. У току је изградња новог вртића на Царини који ће моћи да прими око 200 деце, као и радови на реконструкцији простора за вртић у Кремнима. Ускоро почињу радови на енергетској санацији објекта вртића Невен, а све је спремно за отварање првог сеоског вртића у Карану који ће моћи да прими 55 малишана.
До краја године биће завршена реконструкција и енергетска санација зграде Антитуберкулозног диспанзера. Очекујемо и почетак радова на изградњи обилазнице око Ужица, пројекта од националног значаја”.

Говорећи о најважнијим пројектима у будућности градоначелница је посебно истакла активности везане за Престоницу културе Србије.

“Ужичанствени” дух и Андрићева мисао да “култура није само оно што читамо, што пишемо, што сликамо, што зидамо – него је култура и поглед, и осмех, и понашање, и гестикулација, и говор ће нас носити и убудуће како бисмо били достојни титуле престонице културе”.

Уз честитке поводом Дана града министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић честитао је градоначелници Ужица и њеном тиму на импресивним резултатима.

“Посебно смо поносни на сва улагања везано за децу и младе, на реконструкцију школа и вртића. Ми као држава смо доста пажње посветили овом граду, заједно смо решили проблем клизишта у насељу Коштица, реконструисали смо централну улицу у Севојну где послују два најважнија предузећа у Златиборском оругу, али и једно од најважнијих за нашу државу. И у будућности ћемо наставити са инфраструктурним пројектима и оно на шта сам посебно поносан и чему и председник Србије даје велику важност је питање обилазнице око Ужица . Очекивали смо да то брже покренемо али када имате пројекте који су стари више од 30 година не можете да их искористите. Морали смо да их испројектујемо поново и одређени припремни радови већ су почели. Мислим да ће то бити круна инфраструктурних пројеката у овом граду, јер ће омогућити овом дивном центру да дише”.

Честитке и поздраве председника Србије и целе Владе Ужичанима је пренео Никола Селаковић министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања. Како је истакао Ужице је данас боље место за живот и град који има будућност.

“Да ли је Ужице боље место за живот проценићете и по броју рођене деце у првих девет месеци ове године, јер према информацијама које сам добио рођено је више од 1600 беба, док их је прошле године за 12 месци било 1700. Ужице је заиста место чији симбол све више и више постају деца, пресрећан сам чињеницом да два села Каран и Кремна добијају своје обданиште и да је у плану Злакуса, а о Царини да не причам. Шта год чинили драги моји земљаци, као што каже Љубивоје Ршумовић “Деца нам се рађала”. То је најважније и то је нешто што сведочи о томе да Ужице заиста има шансу да буде град будућности”.

Традиционално на Свечаној седници Скупштине града уручене су награде, плакете и повеље, највиша признања града.

Повеље града, највше градско признање за доприносе укупном развоју града, добили су: Удружење Ужичана у Београду, Добровољно ватрогасно друштво, Драгиша Милосављевић, историчар уметности, компанија „Белпласт“ Бела Земља и Мића Мићић, генерални директор МПП Јединство Севојно.

Плакете града, градоначелница Ужица уручила је доц. др Зорану Јездићу, проф. др Биљани Мијовић, Међуопштинској организацији Савеза слепих Србије – Ужице, Певачко-аматерској групи Кадињача, Весни Ђуришић Читаковић, Ани Стамболић, Тамари Марковић, Хуманитрној организација Клуб три и фоторепортеру Милошу Цветковићу.

Награде за изузетне резултате у раду добили су: Весна Лијескић, професорки историје, Милица Цвијовић, студенткиња ЕТФ у Београду, Снежана Цветковић, професорка српског језика, Бошко Зарић, Михајло Ћуричић и Стефан Николић, ученици Техничке школе.

 

За изузетне резултате у раду награђени су и Милица Ћирковић, геронто домаћица, Александар Радовић, освајач медаља на прекограничним такмичењима у Олимпијским играма за особе са интелектуалним тешкоћама, Данило Томић, гуслар, и Горан Ћосић, пољопривредник.

 

Свечану седницу својим наступима увеличали су Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, солисти оперског ансамбла Народног позоришта у Београду.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА