ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржана Штрапаријада на Златибору: Спектакуларно такмичење коња

Такмичење коња у превлачењу трупаца, такозвана Штрапаријада успешно је одржана у Белим Водама на Златибору. На новој локацији се надметало око 40 пари коња, а организатор и домаћин Иван Зорић освојио је једну од четири главне награде. 

Велики број посетилаца, вашарска атмосфера и борилиште за коњску влаку употпунили су штрапаријаду у Белим Водама, у близини пута за Око. Овај догађај је претходне две године организован на Водицама, а сада је први пут на новој локацији. И пре почетка такмичења коњи су привукли пажњу публике јер су својим изгледом чинили задивљујућ призор, а вредност неких од ових грла је више дестина хиљада евра.

Четири такмичарске категорије су одређене према тежини коња од перо-лаке, лаке, средње и тешке категорије, а према томе је припремљена и тежина односно кубикажа трупаца које су вукли на уређеној стази дугој 200м. Током вуче са коњима могу бити два кочијаша, који не смеју користити помагала попут бичева или прутева.

Највише пажње привукао је пар коња Омер и Замфир што због свог изгледа, што због импозантне величине а и због победе у тешкој категорији. Власници су браћа Симо и Ненад Симић из околине Ваљева који су оправдали улогу фаворита и на златиборској Штрапаријади. Код Симића је коњарство деценијска породична традиција и тренутно на газдинству имају 22 грла. У шампионском тандему један је француски булоне, а други холандске драфт расе. 

„Изузетно смо задовољни, спремио је човек све, а ово кошта и велика је организација јер и сам организујем штрапаријаде. Ја путујем по Француској и свету, купујем механизацију, оба ова коња сам купио у Словачкој, али је овај бели ождребљен у Француској, где сам купио и подмлатке. Разумем се доста у коње, држим их доста, од детета знам шта су добри коњи, знам да добро терам. Возим све, и камион и кола, то возим што морам, али коње терам што волим,“

рекао је Симо Симић и додао да се нада ће се узгој коња још више развијати у Србији. У лакој категорији победио је Милован Грбовић, у средњој је славио Џафер Чаркаџић, а у перо лакој која је због брзине веома атрактивна победио је домаћин и организатор Иван Зорић са Златибора који је поновио успешан резултат као и на претходним такмичењима.     

Ово је била четврта Штрапаријада у сезони након Футога, Крагујевца и Руме.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила