18.6 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Održana Prva krivorečka kosidba (VIDEO)

U subotu, 2.juna održana je Prva krivorečka kosidba, događaj koji je okupio dosta kosaca ali i posmatrača koji su na ovaj način obeležili sećanje na heroje Oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918, koji su se posle vojevanja sretno vratili kućama i održali Krivu Reku do današnjeg dana.

U ranim jutarnjim satima u crkvi Ognjene Marije pomen srpskim vojnicima koji su izginuli za vreme prvog svetskog rata odžao je paroh crkve u Krivoj Reci protonamesnik Miroslav Neđić, a potom organizatorima dao blagoslov da ova nova manifestacija uspe i preraste u tradiciju. Prva krivorečka kosidba simbolično je predstavila mobu i ručno košenje livada, kao jedno od najtežih seoskih poslova. Na imanju Ljubisava Bate Cerovića okupio se veliki broj učesnika naoštrenih kosa, a uzbudljivo nadmetanje kosača pratio je zvuk trube.
Ocenjivala se brzina i kvalitet kosidbe na deset metara. Titula najboljeg kosača pripala je 65ogodišnjem Milovanu Ristanović, koji je inicijator ovog događaja, ali i potomak solunskog ratnika. On je sa zadovoljstvom svoju nagradu, ikonu Bogorodice, ustupio najmlađem učesniku. Pored pobednika najbolje vreme imali su Šućurović Obradin i Tomo Zlatić.

Glavni organizator takmičenja, Turistički savet Kriva Reka, na ovaj način je pokazao da kosidba nije samo takmičenje kosača već i slikovit prikaz tradicije, i želja za njenim očuvanjem.

Doprinos manifestaciji dali su učenici osnovne škole „Milivoje Borović“ koju su ispred crkve Ognjene Marije izveli prigodan program kao i pevačke grupe.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dualno obrazovanje – uz indeks rad i plata

Oglasna Tabla

Данас је Велики петак, најтужнији хришћански празник

Oglasna Tabla

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla