Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Održana obuka o pravima deteta u OŠ „Dimitrije Tucović“ (VIDEO)

Obuka o pravima deteta je trening koji se organizuje u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“ u koji je OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini uključena od marta 2019. godine. Ceo projekat se realizuje uz podršku Užičkog centra za prava deteta i Pestaloci dečije fondacije iz Švajcarske.

Cilj obuke o pravima deteta je da se deca kroz različite podteme upoznaju sa temom „Prava deteta“. Svake godine okupljaju se učenici šestog razreda i to je ove godine bilo po 8 devojčica i 8 dečaka izdvojenog odeljenja na Zlatiboru i matične škole u Čajetini.

„Ove godine smo za dva dana obradili različite teme a to su tema nasilja kao negativne društvene pojave, učenici su naučili razliku između želja i potreba, bavili smo se stereotipima i predrasudama kao preduslovom za stvaranje diskriminacije i diskriminacijom kao pojmom. Zatim smo se bavili konvencijom o pravima deteta jer je ona najznačajniji dokument koji pokriva ovu temu i bavili smo se participacijom učenika prevashodno u školskom životu ali i generalno u svim onim sferama u kojima učenici mogu da daju svoje mišljenje i da učestvuju u kreiranju procedura i pravila koji se tiču njih „, kaže Jagoda Jeremić, školska koordinatorka na projektu.

Najvažnija zapažanja učenika uvek su vezana za njihove svakodnevne priče.

„Ono što je značajno jeste da oni iz svog svakodnevnog školskog života umeju uvek dobro da prepoznaju različite situacije, da prepoznaju kako su oni nekada preventivno ili interventno reagovali na nasilje, da li se vrši diskriminacija u njihovom okruženju… To je dobro za njih jer generalno iznose svoje kritičko mišljenje o situacijama u kojima na neki način učestvuju u školskom životu“, rekla je Jagoda Jeremić.

Deca su pozitivno reagovala na obuku nakon koje su planirane male akcije koje će organizovati Učenički parlament. S obzirom na trenutnu situaciju i poštujući sve bezbednosne mere sve ove aktivnosti biće organizovane onlajn tako da će učenici snimati kratke filmove koji će biti postavljeni na sajtu škole.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златиборци спремно дочекују новогодишњу ноћ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радомир Антић добија нови мурал у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Ужицу отворена канцеларија Странке слободе и правде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Улазак жена у свет бизниса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија воз: Од 11. децембра важи нови ред вожње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две девојчице заједно са планинирима посадиле 600 садница црног бора на Руднику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирање Улице Александра Вучковића у Севојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт: Дејан Крсмановић дуо

ОГЛАСНА ТАБЛА