ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржана Комеморативна седница поводом смрти Миљке Пилчевић

У Читалишту Народне библиотеке Ужице одржана је Комеморативна седница поводом смрти Миљке Пилчевић, председнице Градског одбора потомака ратника 1804-1918. “Мајор Коста Тодоровић” преминуле 2. новембра у 83. години живота.

Као кћерка солунца Максима Јанковића из Рибашевине и супруга Ђорђа Пилчевића, новинара, публицисте и историографа, читавог свог живота се трудила да негује културу сећања на људе које историја мора да памти и о којима треба нешто више да сазнају и генерације које долазе. Као наставник хемије бројним генерацијама Ужичана остала је у лепој успомени, а њена племенитост у срцима свих који су је познавали.

Захваљујући великом ангажовању и ентузијазму Миљке Пилчевић, која је на челу Градског одбора удружења потомака ратника 1804.-1918. „Мајор Коста Тодоровић“ била од 2005.године овај Одбор има данас преко 300 чланова и један је од најактивнијих на развијању, јачању и неговању традиције и културе сећања на људе и догађаје који су пресудно утицали на историју нашег народа. Ужичани памте Вечери сећања на славне српске војводе Радомира Путника, Живојина Мишића, Степу Степановића и Петра Бојовића, носиоце Карађорђеве звезде из Ужица и ужичког краја, најистакнутијег ратог сликара и првог академског сликара из Ужица Михаила Миловановића и многе друге.

Дала је огроман допринос обнављању споменика изгинулим ратницима од 1912.-1918.године на Поповој води на Блеој Земљи, подизању спомен бисте пуковнику Душану Пурићу, команданту Четвртог (ужичког) пешадијског пука „Стевен Немања“ првог позива. Иницирала је обележавање годишњице ослобођеђења Ужица 1918.године и обележавање Априлског рата 1941.

Миљкину енергију и жељу да остави траг доброте свог овоземаљског постојања препознавали су и ценили и у Регионалном одбору савеза за Западну Србију на чијем је челу била последњих десетак година као и Савезу удружења потомака ратника Србије 1912.-1920.

За допринос у области културе сећања 2019. године добила је и високо признање Плакету града Ужица.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица

„На кафи са предузетницама“- Караван женског предузетништва ПКС у Ужицу

За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра, радови почињу у септембру

Све је спремно за 10. јубиларну Гулашијаду – у суботу сви за Пријевор

У уторак четврти протест Иницијативе „Да (НЕ) дишемо Дубоко“!

При крају грађевински радови на објекту новог вртића, истовремено реконструкција „Невена“

Саопштење коалиције Србија центар – Демократска странка

Представљање холандскe технологије компаније „BluCon“ (видео)

Дневница берачима малине и до 6000 динара