4.6 C
Uzice
29 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
UŽIČKE VESTI

Održana javna rasprava o zaštiti dece od nasilja

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja realizovalo je u Užicu javnu rasprava o Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020-2023.godine sa dvogodišnjim akcionim planom. Užice je treći grad posle Beograda i Novog Sada u kojima je održana javna rasprava a građani, nevladine organizacije, akademske zajednice i svi koji su posvećeni ovoj temi mogu poslati svoje sugestije, primedbe i predloge na sajt Ministarstva do 19.decembra kada se završava ovaj proces.

Pitanje dece i zaštite dece od nasilja je nacionalno pitanje broj jedan. Jako je važno da naša deca budu bezbedna, zdrava, da imaju srećno detinjstvo i pitanje dečje zaštite i unapređenje položaja dece.Kada je ovo pitanje na dnevnom redu premijerka Brnabić je formirala i ministarski tim koji se bavi i vršnjačkim nasiljem. Ministar rada Đorđević i ministar obrazovanja Šarčević potpisali su poseban protokol i uputstva kako da se ponašaju ustanove socijalne zaštite i škole-naglasila je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

U Užicu je predstavljena Strategija koju su radili najkompetentniji stručnjaci u Srbiji uz podršku UNICEF-a. U Srbiji postoji problem vršnjačkog nasilja i kroz strategiju, institucije i celokupno društvo treba odgovoriti na najbolji način i to pre svega raditi na prevenciji.

Srbija je među prvih 10 zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja u porodici, a od 2017.godine imamo zakon koji je ohrabrio mnoge da prijave nasilje.

Nasilje je društveni problem i ne možemo se izboriti ako nismo svi uključeni. Na javnim raspravama prisustvuju svi zainteresovani ovom temom.Strategija može biti primenljiva i dobra ako čujemo sve strane. Suštinsko pitanje je ako želimo srećnu, bezbednu decu u Srbiji i njihovu pravu budućnost svi moramo da budemo uključeni i posvećeni ovom problemu, da ih na najbolji mogući način zaštitimo-zaključila je Božović.

Problemu nasilja se mora posvetiti posebna pažnja od državnog vrha do lokalne samouprave i organizacija koje se time konkretno bave, naveo je Ivan Stanisavljević, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Grad Užice je što se tiče socijalne zaštite jedan od lidera u regionu i imamo sve relevantne ustanove koje se bave tim problemom- dodao je Stanisavljević.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Atletičari atletskog kluba „Mladost“ uspešni u Valjevu

Oglasna Tabla

Druga faza radova na rekonstrukciji Zelene pijace

Oglasna Tabla

Sutra bez vode

Oglasna Tabla

Idealni uslovi za uzgoj pastrmke na reci Petnici

Oglasna Tabla

Svetosavsku nagradu dobila je vaspitačica iz vrtića „Maslačak“ Vera Bosiljčić

Oglasna Tabla

Nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Stari grad“ Vesna Lučić–dobitnik Svetosavske nagrade (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biljana Ugren Kovačević dobitnica Svetosavke nagrade u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za Luku Čavić iz Užica

Oglasna Tabla

Savindan u OŠ „Dušan Jerković“ (FOTO)

Oglasna Tabla