20.1 C
Uzice
април 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Održan turnir u sportskom plesu

U organizaciji Plesnog saveza Srbije, uz pomoć Plesnog kampa koji se održavao na Zlatiboru i Sportskog centra Čajetina, u Sportskoj dvorani u Čajetini je u nedelju održano takmičenje saveznog ranga – kvalifikacioni turnir u sportskom plesu. Učešće na turniru uzelo je 20 plesnih škola iz Srbije sa oko 150 takmičara.

Plesni Savez Srbije organizovao je zimski kamp na Zlatiboru sa ciljem da okupi mlade plesače iz početnih kategorija kako bi se u dobrim uslovima za vežbanje napravio tim koji će na najbolji način predstaviti svoju zemlju na budućim državnim prvenstvima. Nakon kampa, prva provera bio je rejting turnir za sve kategorije u sportskom plesu organizovan u čajetinskoj sportskoj dvorani.

„Sportski ples ima dve vrste kategorija: latino-plesovi i standardni.Latino-američki su oni temperamentniji, ima ih 5: samba, rumba, ča-ča, paso doble i džajv i igraju se u paru. Standardne plesove ljudi više pamte po onim lepim, dugim haljinama koje su karakteristične za balove odakle su i krenuli ti plesovi, a to su valcer, tango, bečki valcer, slou foks i kvik step. U obe vrste plesova imamo po 5 plesova i takmičari se mogu takmičiti u toj jednoj disciplini latino-američkoj, ili standardnoj, a ima i onih koji plešu svih 10. Stoga imamo i 3 državna prvenstva: latino-američko, standardno i kombinacija“, objašnjava Ivan Mileusnić, koreograf i član Plesnog saveza Srbije.„Takođe imaju svetska i evropska prvenstva u tim disciplinama. Sportski ples odnedavno podrazumeva i moderne plesove i prošle godine smo imali potpisivanje gde su se svi nekadašnji savezi modernih plesova pridružili jednom jedinstvenom, odnosno Plesnom savezu Srbije.“

DSC_0253 (Medium)

Na sajtu Plesnog saveza Srbije svi zainteresovani roditelji mogu se obavestiti o najbližim licenciranim školama plesa gde mogu upisati decu, a najpovoljniji period za to je kada napune 6 ili7 godina.

„Od 6-7. godine je sasvim u redu da dete krene. Onda će ispoštovati i proći sve te kategorije koje su osmišljene da bi se kroz određene nivoe pratio njihov razvoj, odnosno da bi se usavršavali .Sportski ples je nešto što je zaista kompleksno i lepo. Zdravo je pre svega za svako dete da se razvije i mentalno , i fizički,“ kaže ovaj mladi čovek koji je u 25 godina bavljenja plesom postigao visoke rezultate kod nas i u svetu.

Ono što raduje zaljubljenike u ples, a nadasve same igrače, jeste odluka da sportski ples bude uvršten u olimpijsku disciplinu. Eto još jednog dobrog razloga zašto bi se deca mogla zainteresovati za ples.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Saopštenje za javnost povodom Odluke o prenosu Aerodroma Ponikve na Republiku Srbiju

Oglasna Tabla

Užički reli šampion u sastavu prve srpske auto reprezentacije

Oglasna Tabla

Užički arheološki lokaliteti uskoro dostupniji turistima

Oglasna Tabla