Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Održan šesti Sajam obrazovanja „Zanimanje, zvanje, znanje“ (VIDEO)

Šesti po redu Sajam obrazovanja pod nazivom „Zanimanje, zvanje, znanje“, održan je u čajetinskom Domu kulture, uz prisustvo velikog broja čajetinskih osmaka i njihovih roditelja. Ovo je bila jedinstvena prilika da budući srednjoškolci saznaju nešto više o potencijalnim srednjim školama i sebi olakšaju izbor.

Sajam obrazovanja, koji već duži niz godina uspešno organizuje Osnovna škola „Milivoje Borović“ iz Mačkata, namenjen je osnovcima, kako bi se upoznali sa ponudom srednjih škola, njihovim obrazovnim profilima, nastavnim planom i programom.

„Ovde je osam srednjih škola. Tu je srednja škola sa teritorije opštine Čajetina, sve srednje škole iz Užica i srednja škola iz opštine Požega. Mislim da je sam kraj osnovnog obrazovanja i izbor srednje škole važan korak u profesionalnom razvoju učenika, ali je važan i u smislu određivanja budućeg zanimanja“, istakla je Ana Ristanović direktorka OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat.

Maturanti su se složili da će im poseta Sajamu značajno pomoći da donesu konačnu odluku u kojoj će školi nastaviti svoje obrazovanje.

„Milim da ću upisati medicinsku školu. To mi za sada izgleda najprivlačnije. Na Sajmu sam se upoznala sa još nekim zanimanjima, što je dobro, jer se još uvek nisam odlučila da li će to biti medicinska sestra. Zaista ima još dobrih ponuda koje mogu da odaberem“, kaže Antonina Đorđević učenica Osnovne škole „Milivoje Borović“ Mačkat.

 

Njen vršnjak, Ognjen Brković, takođe iz OŠ „Milivoje Borović“ ističe da je odluku već doneo i da će to biti Užička gimnazija – matematički smer. O sajmu kaže:

„Mislim da će mi ovaj sajam pomoći da donesem pravu odluku o upisu, ili i da razmislim o nekim drugim prilikama, nekim drugim školama“.

I ove godine svoje obrazovne profile, pored 6 užičkih srednjih škola, predstavila je Poljoprivredna škola iz Požege i Ugostiteljsko turistička škola iz Čajetine.

„Mogu vam reći da su naši obrazovni profili jako zanimljivi i izuzetno perspektivni, i mislim da bi trebalo da budu popularni kod učenika osmog razreda. Nadam se da će to tako i biti prilikom popunjavanja njihovih listi želja i prilikom izjašnjavanja o upisu u srenju školu. Ovo je škola koja najlakše dovodi učenike do zaposlenja“, kaže Višnja Siljanić direktorka UTŠ u Čajetini.

Medicinska škola u Užicu ove godine upisaće šest odeljenja po 30 učenika. Za upis u ovu školu vlada veliko interesovanje, zato što su perspektive velike.

„Učenici sa stečenim znanjima mogu da konkurišu za posao u zemlji i inostranstvu, a mogu nastaviti i dalje školovanje jer imaju dovoljno znanja. Mi smo jedina škola u Zlatiborskom okrugu koja obrazuje učenike iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, tako da je logično što učenici žele da upišu našu školu. Republička eksterna komisija ocenila je rad naše škole najvišom ocenom, a dobitnici smo i Svetosavske nagrade, tako da su to dovoljne preporuke“, ističe Olivera Šopalović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi.

Ovaj događaj, koji svake godine okuplja sve više posetilaca, predstavlja deo aktivnosti tima za profesionalnu orjentaciju učenika koji intenzivno radi tokom cele školske godine sa učenicima sedmog i osmog razreda.

„Ovo je ključna aktivnost u kojoj deca i roditelji, ukoliko već nisu doneli odluku, i ukoliko se dvoume između nekih škola ili određenih obrazovnih profila u školama, mogu da se odluče šta je to što njima „leži“ i odgovara. Dete može da ima neku svoju želju koja nije baš realna, pa u tom smislu roditelj treba da usmeri dete. Ali, i roditelji moraju da uzmu u obzir želje svog deteta, njegove sklonosti i interesovanja, i da zajednički donesu odluku koja je to srednja škola dobra za upis“, objašnjava Ivana Žunić školski pedagog OŠ „Milivoje Borović“.

Kako bi ova aktivnost bila dostupna što većem broju učenika, Sajam je organizovan u Domu kulture u Čajetini, uz svesrdnu podršku osnovnih škola: „Dimitrije Tucović“ Čajetina i „Savo Jovanović Sirogojno“.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Од понедељка појачане контроле возача због алкохола и наркотика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученик који је измакао столицу професорки покушао да се убије – У току ноћи хитно примљен у болницу, огласио се и отац

ОГЛАСНА ТАБЛА

10 посних салата које морате пробати

ОГЛАСНА ТАБЛА

Земљотрес јачине 3,1 степени регистрован у региону Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Извоз српске ракије већи за трећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Ваведење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза недељу – 4. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење грађана Златиборски круг – акција набавке шпорета за старицу која живи сама

ОГЛАСНА ТАБЛА

За помоћ се пријавило 607.000 младих

ОГЛАСНА ТАБЛА