13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Održan parastos nastradalim 1941. godine u nekadašnjem Trezoru

Danas je održan parastos u znak sećanja na nastradale u prostorijama nekadašnjeg Trezora koji su služili užički sveštenici. Naime, 22. novembra 1941. godine, dogodila se eksplozija u trezoru bivše Narodne banke Jugoslavije u kojoj je stradalo oko 120 radnika i civila koji su se tu sklonili od bombardovanja. Delegacije grada Užica i gradske opštine Sevojno, Fabrike Prvi partizan, boračkih organizacija, vojske, udruženja građana i potomci nastradalih položili su vence na spomenik žrtvama koji se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja.

Predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović rekao je da je dužnost svih nas da pamtimo njihovo stradanje i otpor koji su oni pružili okupatoru. Potsetio je  da je u podzemnim prostorijama izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata, za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, nakon oslobođenja Užica 24.septembra 1941. godine i uspostavljanja Užičke republike, po naređenju Vrhovnog štaba prostor adaptiran za potrebe fabrike oružja i municije koja je tada radila u tri smene:

„Partizani su ove tunele koristili sve do tragične eksplozije 22.novembra 1941.godine u kojoj je izginula čitava smena radnika i civili koji su se zatekli u skloništu.“ rekao je Mitrović i dodao da: „Njihovu žrtvu i doprinos pobedi nad okupatorom ne smemo i nećemo nikada zaboraviti. Danas smo ovde da se još jednom poklonimo njihovim senima.“

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla